Избори

Ивайло Антонов: Борбата срещу корупцията е основата на опазването на демокрацията и държавността

  21.10.2024 08:00             
Ивайло Антонов: Борбата срещу  корупцията е основата на опазването на демокрацията и държавността

Ивайло Антонов е познат като едни от най-активните областни управители на Монтана през последните години. Завършил е финанси в  УНСС, но професионалното му развитие повече от 20 години е свързано със системата на МВР, където е заемал различни ръководни позиции, включително директор на ОД на МВР Монтана от 2015 до 2019 година. В политиката влиза за първи път, защото смята, че има достатъчно опит, за да бъде полезен.

Ивайло Антонов е четвърти в листата на коалиция ПП-ДБ в област Монтана.

Господин Антонов, защо избрахте да останете в региона?

Всъщност професионалният ми път започна в системата на МВР в София и там останах до 2015 година. В областта се върнах през 2015 година като директор ОД на МВР в Монтана и от тогава живея в родната си Берковица. И като директор, и като областен управител, навлязох дълбоко в проблемите на региона ни и съм твърдо решен да работя за решаването им под каквато и да е форма. Тук съм сред моите приятели от детството, които са до мен и днес и ме подкрепят във всяко мое начинание. Все пак човек е щастлив и сигурен в себе си там, където са корените му.

Каква е каузата, която защитавате?

Искам да виждам повече морал и почтеност в политиката. Каузата е нещо, което обединява усилията на много хора и си мисля, че страната ни трябва да се пребори с корупцията на всички нива. Това е моята кауза. Ако хората започнат да усещат сигурност и справедливост, всичко ще си дойде на мястото. България ще стане предпочитано място за реализация на младите хора.

Затова ли влязохте в политиката?

Да, но не само за това. В Продължаваме промяната и Демократична България  видях хора, чиито идеи за развитието на държавата съвпадат с моите. Борбата с корупцията, според мен, е основата на опазването на демокрацията и държавността. Нямам илюзии, че това може да стане бързо и лесно, но все от някъде трябва да се започне.

Необходими ли са законодателни промени в тази насока?

Да и те трябва да променят съдебната ни система, прокуратура и правораздаването като цяло. Едва тогава хората ще почувстват сигурност и справедливост и държавата ни ще стане по-добро място за живеене.

Кое е първото, с което трябва да се захванат депутатите от Северозапада?

Северозападът трябва да стане приоритет на изпълнителната власт във всяка една сфера, като започнем от образование, привличане на инвеститори, разкриване на нови работни места и не на последно място реализация на инфраструктурни проекти. Последните години хората в Северозапада загубиха трудови навици, а младите напускат региона поради липса на възможности за реализация. Трябва политическа воля и целенасочена политика към този регион, за да се случат всички тези неща.

Хората бягат заради ниските заплати, а не заради липса на работа, законодателят има ли как да повлияе на това?

 В това отношение партията, чийто кандидат съм, има цялостна политика за  доходите в България. Ще кажа само, че заплатите трябва да бъдат обвързани с производителността на труда иначе може да ги обещаваме колкото си искаме, но няма да има откъде да ги вземем.

Според Вас какво е онова, което би накарало хората да излязат и да гласуват?

Доверие и сигурност. Това според мен е най - важният ресурс, за да може едно общество да решава ефективно проблемите си. Реално правото ти на глас е едно от малкото права, които можеш да използваш, за да се промени модела на управление. Хората трябва да проявят повече отговорност и чувство за дълг. Само така може да се противодейства на купения вот. Ниското ниво на самоуважение, както и превръщането на корупцията в норма на поведение, е в основата на този порочен модел.

Купувачите на гласове разчитат именно на хора с морална деангажираност и липса на отговорност. Спомням си  една мисъл на Марк Твен, който казва, че човек има две важни дати в живота си - едната е денят, в който се е родил и втората, когато разбере защо се е родил.

За мен за онези, които продават гласа си, не е дошла втората дата.

 

Коалиция ПП-ДБ е с номер 26 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"