Интервю Събития

Ваня Шентова: Хартията оживява в ръцете ми. Обичам работата си и съм удовлетворена, когато в очите на хората видя възхищение СНИМКИ

  04.10.2024 07:00             
Ваня Шентова: Хартията оживява в ръцете ми. Обичам работата си и съм  удовлетворена, когато в очите на хората видя възхищение СНИМКИ

Ваня - Иванка Шентова  е кралицата на усмихнатите цветя. От 8 години дава живот на хартията. Живее в Козлодуй, омъжена е има две дъщери и две внучки – близначки.

Госпожо Шентова, Вие сте творец - кралица на усмихнатите цветя!  Разкажете  ни защо започнахте да се занимавате с тази пипкава, но наистина  красива работа с ръце?

Изработвам  цветя от хартия, картон, органза и изолон. Декорирам  фотосесии за различни празници. Преди да започна да правя цветя доста време се занимавах с квилинг .  Преди време видях такива цветя изработени с техника квилинг от изолон и реших, че ще опитам . Разбира се имаше и повод  - началото на новата учебна година на внучките ми, които са близначки и бяха  в детската градина, а  сега са на седем години и са в първи клас. 

Какви цветя изработвате най-често и от какъв  материал?

Правя цветя от органза .Това са цветята който най-често изработвам напоследък. Ефирни, нежни богата палитра от цветове, подходящи за декорация на вашия дом, офис или магазин. Прекрасно допълнение към всеки декор за събитие. Цветът и размерът могат да бъдат по  избор на клиента. Работя по проект - комбинация  божури от креп хартия и цветя - пеперуди изработени от тюл. Винаги е предизвикателство да направиш нещо за първи път. Обичам тази работа и се чувствам удовлетворена, когато в очите на хората видя възхищение от това което правя. Изработвам цветя и по проекти на клиенти. След шест години, през който съм правила всякакви  цветя, дойде ред и на орхидеята. Достави ми невероятно удоволствие. Надявам се и на вас да ви хареса. Хартията оживя в моите ръце. Изработвам рози от картон, правя  декорации на стена, в някой от композициите присъстват  и цветя от креп хартия, която много добре се съчетава с картона. Изработвам пеперуди от тюл и за разлика от обичайните розови, моите са основно  бели, шампанско и кафяви. Правя цветя от органза, но тези от креп хартия са великолепни. Обичам да работя с креп хартия, защото при нея възможностите да наблегнеш на детайла са неограничени. Надявам се да ви донесе много настроение и поне една усмивка. Правих кошници с  фрезии и нарциси и ми достави огромно удоволствие.

Видях, че сте направили невероятни нарциси, божури, орхидеи. Правите ли цветя в цвят по избор на клиентите?

Да,  стартирах новата година с нарциси, гладиоли от креп хартия високи метър и половина. Хората сами избират цветовете, за да  зарадват любим човек или да дадат живот на офиса и дома си.  Диаметъра на цвета е около 50 см а височината 1.1м. Цветът може да е по ваш избор.

Занимавате ли се със  сватбени аранжировки и декорации за стени?

Изработвам сватбена аранжировка, както и  цветя за декорация на стена. Кошници с хартиени рози, булчински букети оригами. Правя много декорации за тържества на дечица в детски градини. Цветята са с ластик, за да ги носят на главичките.

Казахте, че сте се занимавала с  карвинг - резба върху  плодове и зеленчуци. Разкажете за това интересно и много красиво занимание.

Аз много обичам да работя  с  ръце!  Завършила съм обществено хранене и дълго време залитах в една друга насока. Много обичам да правя сладкиши и да готвя, разбира се, пък и семейството ми е доста голямо и исках всички да се храним здравословно. Всичко това ми доставяше огромно удоволствие, но тоя мерак остана някак на заден план. Аз съм зодия Близнаци, много бързо се паля и много бързо ми минава, след това залитнах към  карвинга. 

Карвингът - резбоването на плодове и зеленчуци, което днес се използва широко от готвачите в реномираните ресторанти, е много трудоемка дейност.  Много ми харесваше тая резба и се записах на  курс. По принцип не мога да рисувам по фантазия, но като гледам нещата ми се получават и реших, че мога да се развивам в тая област.  Записах се на курс, но си счупих крака в деня преди да започна и така и не отидох. Явно, че това не е било моето нещо. И започнах да се занимавам с клининг - професионално почистване. После изработвах картички, различни видове пана, но тогава нямах фирма, и работех между другото. Правех великденски шарени  артикули  за  яйца, картички по различни поводи. Оказа си, че тоя труд не е много оценен - пипкава работа, много време отнема, опитах да излязат  на пазара , но не се получи и всичко  изработено подарих на моите близки хора.

Как започнахте да се занимавате с хартиените цветя?

Един ден във фейсбук ми се показаха едни  хартиени цветя. Много ми харесаха. Бяха изработени от Кирилка  Симеонова. Тя  правеше работилнички за начинаещи. Свързах се с  нея по телефона и исках  да отида в Благоевград при нея да се науча. Но се оказа, че има  работилничка в София, запалих колата и право там. Така започна всичко. Ходих  два-три пъти при нея. И до сега поддържаме връзка  с моята учителка Кирилка Симеонова, за което й благодаря. Тя   дори тя се консултира с мен и ми казва, че учениците надминават учителите си.

В общи  линии, така започнах, така се увлякох и вече осем години работя с ръце, сърце и влагам много емоция в това,  което правя. Моите усмихнати цветя ме зареждат и ме допълват емоционално. Може би това наистина е моето нещо! Особено, когато ми поръчват нещо - предизвикателно - тогава тръпката е много голяма и сериозна! Но, когато клиентите кажат -  разчитам на Вас и Вашата развита фантазия....оха....вече мога да се развихря до такава степен,  че няма цвете, което да не мога за изработя! 

Вие говорите с такъв патос и  вдъхновение, и горите от енергия и желание да зарадвате хората по различни поводи.

Да, аз   кипя от желание и старание, когато изработвам тези цветя, артикули и пана, защото искам да зарадвам човешките очи и да ги  видя грейналите от радост! Хората трябва да имат право на избор. Аз не крия с какви цени работя, но съм си оценила труда и всеки има право да си избере, дали аз ще му изработя цветята  на  тая цена или ще търси  друго  място. Хората оценяват това, което правя. Само веднъж съм имала проблем. След като  написах цената на изработената роза, една клиентка ми отвърна: "Да, но все пак тя е от хартия"...... аз и отговорих: "Но все пак - това е ръчен труд" ! Искам да кажа, че всяко цвете минава през ръцете ми, аз не режа с машина, аз режа с ножица, всяко листенце е в пръстите му , лепя и оформям. Знаете ли, колко много хартия и материали изхвърлях в контейнера в началото,  защото нещата в началото не се получаваха. Всичко това правя с огромно удоволствие, дори когато съм много изморена. Съпругът ми не може да се начуди защото постоянно вижда какво правя. Аз нямам ателие, работя вкъщи. Когато работя, увличам се и релаксирам. Доволният клиент  и думата "Благодаря“ ме  зареждат и ми дават сили и вдъхновение да работя още по усърдно  и отговорно!

Какво ще пожелаете на начинаещите творци в тая област?

Искам да им кажа, че няма невъзможни неща, има само неща, които човек не иска за направи и това е може би разковничето, човек да иска да направи. Нека всеки пробва и така ще открие неговото си нещо. Защото всеки човек си има свой почерк, своя емоция. Всеки вижда света по различен начин, всеки има свой мироглед и техника на работа. Всеки е творец в областта си. Аз  не се притеснявам от конкуренция, защото точно като моето цвете - никой не може да направи. Имам си мой почерк. От сърце апелирам – работете това, което Ви носи удовлетворение, не се отказвайте, бъдете позитивни, пробвайте, открийте Вашето нещо и успехът ще дойде!

Румяна Георгиева



Детство мое-забавления без екрани в парк „Дъбника“
Тодорини кукли и Забанова падина стават защитени зони
Ивет Горанова запали искрата към спорта в децата на Белоградчик
Влак блъсна камион на прелез в Лом, няма пострадали
"БДИ. ОСТАНИ БУДЕН!“ - в памет на големия Кирил Маричков
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с мощна подкрепа за Видин!