Избори

Ивайло Папов: Хората в област Враца не са експеримент. Казваме НЕ на хранилищата за ядрени отпадъци

  17.10.2024 11:45             
Ивайло Папов: Хората в област Враца не са експеримент. Казваме НЕ на хранилищата за ядрени отпадъци

Кандидатът за народен представител от "Възраждане" в област Враца, Ивайло Папов, изрази силната си загриженост относно плана за изграждане на ядрени хранилища в района. В интервю той сподели, че в наскоро излязъл списък са посочени три възможни точки в близост до Враца, където се планира да се съхраняват ядрени отпадъци, включително горивото от атомната централа в Козлодуй.

„Област Враца има нещастието да има цели три точки, които са съвсем близо до града. Едната е в Козлодуй, другата е в село Сумер, област Монтана, а третата е в село Върбица, където успях да говоря с местното население. Хората са категорично против," заяви Папов. Той сподели, че жителите на село Върбица са изразили сериозни опасения за почвата, водните ресурси и природата в района, които не са подходящи за съхранение на ядрени отпадъци.

„Местността е богата на водни ресурси и извори. Представете си какви ще са последствията, ако такова хранилище се построи – рискът от замърсяване на почвата, водите и въздуха е огромен. Това може да отрови както хората, така и селскостопанските животните, и да съсипе земеделието в района“, подчерта Папов.

Кандидатът за народен представител добави, че „Възраждане“ ще се противопостави на всякакви опити за изграждане на подобни съоръжения в района и ще работи за мобилизиране на обществена подкрепа срещу този план. „Ние няма как да позволим да се случи подобно престъпление срещу хората и природата“, заяви Ивайло Папов.

Той даде примери от други държави, където изграждането на ядрени хранилища е довело до сериозни екологични и социални проблеми. „В САЩ, хранилището за ядрени отпадъци в Уейст Айсълейтинг Пилът Плант (WIPP) в Ню Мексико се сблъска с течове и замърсяване, което застраши здравето на местното население и околната среда,“ обясни той. „В Русия, близо до ядрения комплекс „Маяк“, където също се съхраняват ядрени отпадъци, се наблюдават сериозни замърсявания на реки и почви, което се предполага, че е довело до високи нива на заболявания сред местното население и дългосрочна екологична криза.“

Кандидатът за народен представител подчерта, че такива примери показват колко рискови са опитите за съхранение на ядрени отпадъци и че подобни съоръжения не са подходящи за райони с богати водни ресурси и земеделски потенциал, каквито са Враца и околността. „Трябва да се съсредоточим върху развитието на устойчиви енергийни решения, които да не застрашават здравето и безопасността на хората,“ завърши Папов.

Ивайло Папов отправи призив към гражданите да се включат активно в борбата срещу изграждането на ядрени хранилища в региона. „На 27 октомври имаме възможността да заявим ясно нашата позиция и да гласуваме с номер 12 в бюлетината против този опасен план. Аз живея тук, моето семейство е част от тази общност и няма да допусна подобна заплаха за нашето бъдеще“, категоричен бе той.

В заключение, Папов подчерта, че „Възраждане“ ще продължи да се бори за защитата на националните интереси и здравето на българските граждани, като настоява за по-добри алтернативи в енергетиката и управлението на отпадъци.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"