Събития

Над 90 милиона лева ще се усвоят в област в Видин от четирите концепции за интегрирани инвестиции

  17.10.2024 11:00             
Над 90 милиона лева ще се усвоят в област в Видин от четирите концепции за интегрирани инвестиции

Над 90 милиона лева ще се усвоят в област в Видин от четирите концепции за интегрирани инвестиции, очаква се втора покана през първото тримесечие на 2024 г.
Над 90 милиона лева ще са инвестициите в област Видин при реализацията на четирите концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) от първата покана. Преди няколко месеца Регионалният съвет за развитие на Северозападен район приоритизира четири интегрирани концепции с инвестиции на територията на област Видин. Това са „Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Общините Белоградчик и Чупрене, обл. Видин“ - с водещ партньор Община Белоградчик; концепция „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на западните покрайнини на северозападен регион за планиране от ниво 2“ - с водещ партньор Агенция "Пътна инфраструктура"; „Комбинирана концепция за ИТИ на територията на Общините Лом, Димово и Оряхово“ - с водещ партньор община Лом; „Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
От МРРБ информират, че Управляващият орган на програма "Развитие на регионите" планира до края на годината да започне набирането на конкретни проекти по вече разработените концепции за интегрирани териториални инвестиции. През първото тримесечие на следващата година се обмисля обявяване на втора покана за кандидатстване по ИТИ.
При обявяването на втората покана за интегрирани териториални инвестиции потенциалните бенефициенти могат да разчитат на подкрепата на екипа на Областен информационен център-Видин.
След извършените нормативни промени, областните информационни центрове в България изпълняват функции и на звена за медииации и звена за публични консултации към регионалните съвети за развитие в плановите райони. Във Видин, управителят на ОИЦ Мариела Савкова е част от Звеното за медиации, а експертите в центъра Яна Гъркова и Цветомир Ценков са в Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на Северозападен район.
В настоящия програмен период Община Видин е двигател за развитие на Северозападния район (заедно с Плевен) и е конкретен получател на средства по Приоритет 1 на ПРР (на конкурентен принцип). Община Белоградчик и другите 9 по-малки общини от областта могат да получат средства по ПРР единствено чрез участие с концепция по подхода Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) - Приоритет 2 на ПРР. Община Видин може да участва в концепция за ИТИ единствено с "меки" мерки.
Екипът на ОИЦ-Видин проведе срещи за ИТИ във всички видински общини, като във всяка от тях бяха обсъдени и идентифицирани допустими за изпълнение концепции.
По време на срещите, които протекоха в работен формат, бяха обсъдени и идентифицирани допустими за изпълнение концепции за ИТИ за всяка от общините, като тези концепции капитализират местни предимства, свързани с природни и туристически забележителности, транспортна комуникативност, развитие на икономическа и логистична зони, както и селски туризъм. При одобрение и изпълнение на тези концепции, общините ще привлекат многомилионни инвестиции.
Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление.
 



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"