Избори

Александър Димитров: Трябва да се отпуснат държавни средства за ремонт на язовирите в монтанско

  16.10.2024 12:30             
Александър Димитров: Трябва да се отпуснат държавни средства за ремонт на язовирите в монтанско

“Ако бъда избран за народен представител ще настоявам за отпускане на държавни средства за ремонт на язовирите и на прилежащите към тях технически съоръжения​ в монтанско. Някои от тях, като язовир Огоста са обекти от национално, стратегическо значение, но не са получили една стотинка държавно финансиране. Подобен е случаят с  язовир Клисурица, разположен над село Клисурица в община Монтана.  Зоната на преливника на язовира е в безстопанственост от десетилетия и вече е в много лошо, опасно и неизползваемо състояние”, заяви пред граждани, кандидатът за народен представител за 12 МИР Монтана - Александър Димитров.

 

Когато завалят по-обилни дъждове, насъбралата се вода прелива оттам и залива село Клисурица. Пример за това е наводнението след проливните дъждове в Монтана от 16.06.2023г., когато по време на бурята улиците са били като реки, бързите води са образували наноси от кал, дървета и камъни, а  асфалтовата настилка е била изровена.

 

Димитров посочи, че вследствие на наводнението е пропаднал участък от пътя между селата Клисурица и Долна Рикса. Наводнени са градини, дворове и мазета в десетки къщи, евакуирани са 20 души от село Клисурица, а екип на гражданска защита е изпомпвал водата от язовира над селото.  Освен, че е имало евакуирани хора, местни жители от селото са опитвали с подръчни средства и инструменти да прокарват водата от язовира през преливника, без да получат до момента никакво съдействие с техника, от страна на дружеството „Напоителни системи“ ЕАД, град Враца, което стопанисва язовира.

 

“Освен останалите проблеми, след въпросното наводнение са разрушени и  предпазните преградни стени от земна маса, между язовира и селото. С оглед на всички тези проблеми, народният представител Петър Петров зададе въпрос до министъра на земеделието и храните, относно причините, довели до безстопанственото състояние на язовира, като му беше отговорено, че ресорното министерство е изготвило технически проект за авариен ремонт на прилежащите съоръжения. Това, което трябва да се се направи в най-кратък срок е да се учреди в полза на “Напоителни системи” ЕАД право на преминаване, за да може да започне техническото изпълнение на проекта. Аз считам, че това няма да се случи, защото има сериозни съмнения за злоупотреби и корупция, от страна на местната власт и тя не би желала този ремонт да стартира”, коментира още Димитров.

 

Отношението към ремонта на язовира, чиято цел е да запази и съхрани живота, здравето и имуществото на гражданите е висша форма на цялостното отношение на властта към тях - обидно, незаинтересовано и в голяма степен унизително.

 

“Затова считам, че е жизнено важно да се отпуснат значителни държавни средства за ремонт, поддържане и рехабилитация на язовирите, намиращи се на територията на общините в област Монтана. Нека хората наблюдават действията на политиците, а не техните думи. Ние наистина се борим за спасението на този край ”, каза още Димитров. 

„Възраждане“ е номер 12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"