Избори

Петър Петров : Ще направя всичко възможно, за да предотвратя складирането на ядрени отпадъци в село Сумер

  13.10.2024 08:00             
Петър Петров : Ще направя всичко възможно, за да предотвратя складирането на ядрени отпадъци в село Сумер

“Възраждане” е единствената политическа организация, която се занимава с проблемите на малките населени места в България и предлага мерки срещу тяхното продължаващо обезлюдяване. За краткото време, в което съществуваше 50-то Народно събрание, като народен представител от тази област съм се постарал да ангажирам държавната власт с проблемите на населени места във всяка една от общините, които попадат в рамките на областта”, каза на отворена среща с гражданите на село Сумер, водачът на листата на 12 МИР Монтана - Петър Петров. Въпроси като необходимостта от откриването на един държавен дом за възрастни хора с нужда от обслужване, на територията на община Монтана, като предложението на Възраждане да има машини-автомати за лекарства в селата като Сумер, като исканията за адекватна транспортна свързаност са все поставяни в Народното събрание с цел да подобрят условията на живот на хората в този регион. Борбата с незаконните сметища, изчистените такива в Сумер след наши сигнали и наложената парична глоба от РИОСВ на кмета на това село са част от резултатите, постигнати от нас по времето на последния парламент. 

Той посочи, че все повече хора се доверяват на “Възраждане”, защото в политическата организация няма частни интереси, а народните представители винаги правят това, което са казали, че ще свършат. Зад тях не стоят корпоративни интереси, които да бъдат прокарани на гърба на местното население. 

В тази връзка най-големият проблем, който Петров очерта пред местните жители, е свързан с възможността именно в землището на селото да бъде изградено дълбочинно хранилище за загробване на отработеното американско ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“. След наложените санкции на Русия, тя спря 50-годишния прием на отработено ядрено гориво и сега то се съхранява на площадката на атомната централа, като плановете на правителството в изпълнение на европейските изисквания, да бъде изградено хранилище за загробването му, на българска територия. От скорошното изслушване на министъра на енергетиката и от отговора му на поставен от Петров въпрос за село Сумер стана ясно, че не се отрича възможността именно тук да бъде изградено това хранилище, както и че е възможно то да приема ядрено гориво от други електроцентрали на съседни страни. Бе потвърдено от министъра, че именно в Северна България такова ще бъде построено, а според доклади на БАН село Сумер било най-подходящо за тази цел, по 28 различни показателя, включително и като „село със затихващи функции“. Петър Петров заяви, че е непримирим относно недопускането подобен проект да бъде реализиран от евроатлантическото мнозинство, защото последиците върху населението и околните общини ще бъдат пагубни и непоправими. Той заяви, че ще работи активно в 51-вия парламент за това, да не бъде допуснато подобно нещо не само на територията на област Монтана, а и никъде в страната. Според него, спешно трябва да бъдат премахнати санкциите срещу Русия и да бъдат проведени преговори за ново приемане на ядрените отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“. Жителите на селото, присъстващи на срещата, заявиха пълна подкрепа за това.  

"Възраждане" е с номер 12 в бюлетината! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"