Събития

В Белоградчик строят нов храм, патриархът направи първа копка

  22.09.2024 08:00             
В Белоградчик строят нов храм, патриархът направи първа копка

В Белоградчик се гради нов православен храм, посветен на Светите  първовърховни апостоли Петър и Павел. Първата копка нановия градеж направи вчера патриарх Даниил. На важния момент и  отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, Боян Минков – кмет на община Белоградчик, Асен Христов - мажоритарен собственик на Еврохолд и собственик на Електрохолд, Росица Кирова -  зам. председател на 50-тото Народно събрание и Александър Александров – кмет на община Ружинци. Негово Светейшество патриарх Даниил благослови общинската управа, дарителите и строителите на храма и отправи молба към Бог да им помага в предстоящата работа.

 „Велико дело е съграждането на храм, посветен на Бога. Радваме се, че след толкова дълго време, в този град, когато през зимата е особено трудно за възрастните хора да се изкачат до храм „Св. вмчк Георги Победоносец”, тук е забелязана нуждата от изграждането на това по-достъпно място. Благодарим, господин Минков, за това, че проявихте усърдие! Благодарим и за желанието на Асен Христов да подпомогне строителството на този храм! Този храм ще служи и в памет на всички положили живота си през 1850 година в Белоградчишкото въстание. За всички Вас, които ще се събирате тук, нека да бъде място където ще може да бъдете с Бога, защото Господ е казал: „Където са двама или трима събрани в мое има, там съм и аз, посред тях.“ Нека храма да изпълнява своето предназначение и да ни води към просвета, освещение и спасение на нашите души. Честит и благословен празник!“, каза патриархът.

„Белоградчик отдавна има нужда от храм в своя център. Нека да направим така, че той в рамките на година, година и половина, наистина да бъде завършен и да имаме едно училище съхранено от дедите ни, един храм съграден от нас и едно място съхранено за вековете.“, каза основният дарител на новия храм Асен Христов.

 „След толкова много години ще сбъднем мечтата на много белоградчичани на това място да се изгради храм. Храм, в който ще почитаме паметта на тези, които дадоха живота си през 1850 година. Това беше изключително нужно на Белоградчик и няма нищо случайно, че именно Българският патриарх прави първа копка на този храм. Това със сигурност е чудо. Много сме щастливи, защото това липсваше на Белоградчик.“, подчерта в словото си кметът Боян Минков.

След церемонията, тържествено бе посрещнато и копие на чудотворната икона на „Св. Георги Зограф“ от Зографския манастир в Света гора. С литийно шествие, което премина през града, иконата беше въдворена в храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. След това патриарх Даниил отслужи възкресна вечерня.

Днес в 9 часа Негово Светейшество Българския патриарх Даниил ще оглави тържествената литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец”.

СИТ



Премиера на „Полковникът и птиците“ и богата програма до края на октомври във Врачанския театър
Теодор Асенов: Равен достъп до качествено образование за всички деца – това е моята кауза
Петър Петров : Справедливостта и законността са основни принципи за “Възраждане”
Слънчево и спокойно време с температура до 22 градуса
Хороскоп за вторник 22 октомври
Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си