Избори

Теодор Асенов: Равен достъп до качествено образование за всички деца – това е моята кауза

  22.10.2024 08:00             
Теодор Асенов: Равен достъп до качествено образование  за всички деца – това е моята кауза

Теодор Асенов e на 29 години от Монтана и е най-младият кандидат за народен представител в листата на коалиция ПП-ДБ в област Монтана, водена от Ванина Вецина.  Магистър е по управление на образованието и бакалавър по предучилищна и начална училищна педагогика от Великотърновския университет. Вече седем години Теодор работи „най-хубавата професия“, както сам казва -  учителската. Не е семеен, но си мечтае за голямо семейство, защото той самият е израснал в такова и оценява колко много му е дало това.  Обича да спортува,  обожава тичането в гората, интензивните тренировки, а най-любимо му е времето, прекарано с близки и приятели.

Защо избрахте да останете в региона?

Тук съм, защото моите близки са тук, моите приятели са тук. Роден съм в Монтана, работя в Монтана. Целият ми живот е свързан с града. Тук получих възможност да работя онова, което ми харесва – да бъда учител. Чувствам работата си като призвание. Децата са най-чистите създания, а тяхната любов ме зарежда всеки ден. Училището е моето място.

Защо влязохте  в политиката?

Защото работя в образованието и виждам проблемите отвътре. Смятам, че моят опит би бил полезен за системата. За да се задържат младите хора в областта, трябва да има преди всичко добро образование наред със здравеопазването и работните места. Дори да получава високи доходи тук, едно младо семейство няма да се върне в Монтана, ако детето му не може да получи качествено образование.

Каква е каузата, която защитавате?

Равният достъп до качествено образование  за всички деца – това е моята кауза. Аз вярвам, че децата са най-важни и ние трябва да се водим от техните емоционални нужди и потребности. Всяко дете е уникално само по себе си и системата не бива да ги унифицира. Не бива да има еднакви очаквания към всяко дете. Индивидуалните потребности и културните особености винаги трябва са водещи в работата ни с тях. Смятам, че е необходима сериозна реформа в българското образование и в политиката трябва да им повече хора, които са от системата.

Необходими ли са законодателни промени в тази посока?

Сегрегацията на ниво паралелка е забранена, но на ниво институция все още съществува. Промени следва да има в Закона за предучилищното и училищното образование и наредбата за приобщаващото образование. 

Според Вас какво е онова, което би накарало хората да излязат и да гласуват?

Хората са изморени от избори, аз самият също, но абсолютно винаги гласувам. Надявам се, че всеки човек ще припознае личността, която да подкрепи и именно заради нея ще отиде до избирателната секция. Аз живея в квартал „Огоста“ и съм наясно как определени партии печелят избиратели. Добрата новина е, че младите и образовани хора от квартала не са съгласни да следват налагани с години модели, имат самочувствието сами да решават и избират. Но трябва много работа и ролята на образованието е ключова.

Кое е първото, с което трябва да се захванат депутатите от Северозапада, за да усетят хората някаква грижа?

Депутатите трябва да са сред своите избиратели. Те трябва да се научат да чуват проблемите на хората и да ги приемат за свои. Всеки, който влезе като народен представител в 51-то народно събрание следва да се среща възможно най-често с гражданите, но не в офисите, а в кварталите, в селата, в малките население места – там, където са хората, за да опознава живота им отблизо.

Защо, според Вас, младите напускат региона?

Напускат, защото невинаги получават възможност за добра реализация. Добрите постове обикновено са обвързани с „протекции“. За да бъдеш назначен/нает, някой трябва да те посочи. Младите не виждат развитие и го търсят в големите градове.

Как да се промени това, има ли изобщо някакъв начин? Всички бягат заради ниските заплати, а не заради липса на работа. Законодателят  има ли как да повлияе на това ?

Младите имат нужда от възможности за развитие и професионална реализация. Имат нужда от финансова независимост и развлечения. Регионът трябва да им даде всичко това, за да останат. Младите имат нужда от подкрепяща среда. Държавата трябва да насочи усилия в това да осигури тези им потребности. Затова е много важно да гласуват и да избират народните представители с оглед на способността им да носят отговорност и да работят за областта. Преди да взема решение да се включа в листите и да приема поканата на Ванина Вецина, внимателно се запознах с работата й като областен управител и като депутат в 49-тото НС. Съгласих се, защото видях много по-различен подход в сравнение с останалите трима народни представители – тя е тук сред хората, като поеме отговорност за решаването на даден проблем, се бори докрай, дори това да е много трудно. И това, което много ме впечатли – тя искрено вярва в предимството на нашия край и го рекламира винаги, когато има възможност.

ПП-ДБ е с номер 26 в бюлетината

107 е преференцията за Теодор Асенов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 



ФК Оряхово игра срещу ФК Ботев Рогозен
Монтана чества будителите с факелно шествие
СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЕРМ ЗАПАД
Извънредно заседание на Общински съвет - Видин
Есенните игри с малките умници продължават
ПГТР Враца насърчат здравословното хранене