Избори

Петър Петров : Справедливостта и законността са основни принципи за “Възраждане”

  22.10.2024 07:30             
Петър Петров : Справедливостта и законността са основни принципи за “Възраждане”

“Първият Законопроект, който някога сме внасяли, още в 47-то Народно събрание беше Законопроект за промени в Закона за съдебната власт. Считаме, че има огромни законодателни проблеми в системата на правосъдието и аз ги разделям в три основни категории - на първо място, по отношение на ръководителите на съдебната власт - сред тях има лица, които са зависими. Трябва да има такива критерии за избор и процедури за избор, които да не позволяват това. Вторият проблем е липсата на реален вътрешен контрол върху Прокуратурата, а третият се свежда до липсата на процесуални възможности за гражданите да търсят защита на своите права”, заяви в телевизионно предаване, водачът на 12 МИР Монтана и 24 МИР София - Петър Петров.

Според него когато си пострадал от едно престъпление, не може да зависиш от субективната преценка на един прокурор и би следвало да съществува възможността гражданите да сезират и съответно да ангажират повече държавни органи. Също така, често, когато се подават жалби и сигнали до администрацията и те не биват разглеждани, не е наличен механизъм , по който да се подаде обжалване по съдебен ред.

“По отношение на процедурата по избор на Главен Прокурор, считаме, че тя е незаконосъобразна. На първо място не би трябвало да се прави процедура от ВСС с изтекъл мандат. В същия ред на мисли, аз не смятам, че изобщо трябва да съществува възможност за процедура с един кандидат, още повече, че той все още е директор на НСС, наред с това изпълнява длъжност на Главен прокурор по разследването и е налице несъвместимост”, коментира още заместник-председателят на “Възраждане”, Петър Петров.

Според него от “Възраждане” ежедневно показват на българската общественост, че за тях е изключително важно търсенето и прилагането на справедливостта  като основен морален принцип, не само в правораздаването, но и по отношение на всеки един аспект от обществено-политическия живот.

“Фигурата на Главния прокурор би трябвало да бори престъпността и не би трябвало решението за най-дългия седемгодишен мандат да бъде приравнявано до обикновените  решения, вземани от ВСС. Този висш съдебен съвет не би следвало да провежда такъв избор. Редно е да се избере нов Съдебен съвет - ако има мнозинство, което иска

 да пребори зависимостите в ръководството на съдебната система, “Възраждане”, като организация, която търси законността, би се включила във формирането му”, добави още Петров.

 

“Възраждане” е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Успешно участие на детско-юношески отбори на Ботев (Враца) на турнир “Panagyurishte Championship”
Влак уби 66-годишен мъж
ФК Оряхово игра срещу ФК Ботев Рогозен
Монтана чества будителите с факелно шествие
СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЕРМ ЗАПАД
Извънредно заседание на Общински съвет - Видин