Община Монтана тегли кредит за екологичен градски транспорт

  18.09.2024 16:31             
Община Монтана тегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита пред  фонд ФЛАГ за  финансиране на  проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“

Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Целта е да се подкрепи устойчивата градска мобилност в община Монтана чрез мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи. Другата важна страна е, че ще бъде спестен публичен ресурс и ще подобри свързаността между градските и селските райони. Проектът е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лв. за общините Враца и Монтана, а  10% е съфинансирането от бюджетите на двете общини.

За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лв., от които 3 520 197,23 лв. безвъзмездна финансова помощ и 1 183 093,03 лв. собствен принос.

Двата кредита от фонд ФЛАГ ще бъде използвани за изпълнение на собственото финансиране и участие. Първият кредит е краткосрочен к в размер на 1 милион лева, който ще бъде възстановен за 12 месеца. Вторият кредит е дългосрочен, в размер на 384 000 лева и ще бъде погасен до 30 април 2028 година. 

Община Монтана вече има договор за доставка на 6 електрически автобуси и доставка и монтаж на 8 зарядни станции за тях.

Автобусите ще са нископодови, с дължина 6 м, с две оси, категория М2 или M3, и са нови. Те  са собственост на община Монтана и ще бъдат давани под наем на оператора, които е определен за обслужване на градските линии.

Осемте зарядни станции ще бъдат на три  места. Четири бавни зарядни станции на ул. „Морава“ срещу КАТ с обща предоставена мощност 80 kw, всяка по 20 kw. Две бавни зарядни станции ще има на ул. „Васил Левски“ до автогарата.  Монтана с обща мощност 40 kw, всяка по 20 kw. Две бързи зарядни станции ще се монтират  на бул. „Монтана“. Те са с обща предоставена мощност 160 kw, всяка по 80 kw.

Електрическите автобуси и зарядните станции за тях ще бъдат доставени и монтирани през втората половина на 2025 г.

В следващите пет години по друг европейски проект община Монтана ще осигури още 7 електробуса.

СИТ

 

 



Стягат влашкия събор “Моричика” СНИМКИ
Вижте ценовите оферти за учебната 2024/2025 в "Академия Arcobaleno" във Враца СНИМКИ
Продължават ремонтните дейности в Добридолския манастир СНИМКИ
Мобилният пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци отново ще посети Козлодуй през октомври
Затварят картинг пистата във Враца СНИМКИ
Трудова борса се проведе във Враца СНИМКИ