Събития

Откриха изложба „Белоградчик – скалната столица на България” СНИМКИ

  28.06.2024 16:00             
Откриха изложба „Белоградчик – скалната столица на България” СНИМКИ

В художествена галерия „Вълчо Вълчев” бе открита изложба на номинирани и наградени творби на участници в Трети национален конкурс за детска рисунка на тема „Белоградчишки изгреви и залези”. Конкурсът е организиран от Исторически музей – Белоградчик, Художествена галерия „Вълчо Вълчев” и Йоанна Кемилева – съпруга на патрона на галерията и Теодора Вълчева - дъщеря.

Гости на изложбата бяха Боян Минков – кмет на община Белоградчик и Ангел Георгиев – председател на Общински съвет.

Пред пълната зала Елена Джунинска - уредник на Художествена галерия „Вълчо Вълчев”, обяви, че тази година участниците са 94. Школите по изобразително изкуство и арт студията, които са взели участие, са 14, като има и много индивидуални участници.

Теодора Вълчева наблегна колко хубаво е, че младите участници виждат красотата на града през един по-различен поглед на младостта.

Боян Минков благодари на семейството, които за поредна година организират изложбата. Той им пожела тя да стане традиционна и с широк хоризонт напред във времето. „Като човек, който има отношение към изкуството, не мога да скрия възхищението си и задоволството от това, което виждаме в момента. Не мога да повярвам, че деца на 7-8 години са нарисували тези творби. Естествено, провокирани от невероятните белоградчишки скали – това чудо, което природата ни е дала. Тези деца са напълнили галерията с творбите си и Ви пожелавам догодина да се разрасне още повече. Още сега имаме участници от всички краища на България! Ние като община ще отделим специално внимание на развитието на културата и изкуството в Белоградчик. Смятам, че дори сега, всички са се убедили, че всичко, което обещахме в тази насока го изпълняваме. Стараем се всяка седмица в Белоградчик да има събития. За това и съм много щастлив, че днес Вие ни дарявате с тази изложба, която е част от празника на града ни. Най-хубавото е, че залата е пълна с деца, а това е смисълът, заради който правим всичко. От името на общинска администрация, Общински съвет и жителите на град Белоградчик Ви благодаря за огромната заслуга!”

Право на участие в конкурса имаха всички деца и ученици на възраст от 6 до 16 години, разделени в три възрастови групи. Всички участници ще получат грамоти. Кметът на общината и председателя на Общинския съвет имаха възможността да изберат и своите победители от всяка възрастова категория, като им дадоха специални награди от името на Община Белоградчик.

Конкурсът цели да открива и стимулира млади таланти в областта на изобразителното изкуства, да изгражда творческо въображение и индивидуалност по зададените теми, да популяризира скулптурни и туристически събития, организирани в Белоградчик, да провокира интерес към природния феномен Белоградчишките скали.

Конкурсът е част от програмата и честванията по случай на празника на Белоградчик – Петровден.
 



Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба във Враца започна с обичая “калесване”
Община Козлодуй отбеляза Международния ден на река Дунав
Областният управител на Видин бе гост на събора в Кутово
Вселенският патриарх Вартоломей награди Бойко Борисов с Кръст на Света Богородица Преблажена
Уникален спектакъл на Добричкия театър на търнавска сцена
Локо (Мездра) запазва отбора, ще го подсилва