Интервю Събития

Милена Новак: "Целта е да обединяваме хора и идеи, да събираме средства, за да променяме реалността в която живеем"

  27.06.2024 14:39             
Милена Новак: \

Милена Йорданова Новак завършва магистърска степен ”Атомни станции и установки”- МЕИ Москва.

Започва трудовата си кариера през 1993 г. в ”АЕЦ Козлодуй” като дозиметрист. През годините заема различни позиции и от 2001 година е ръководител сектор”Термолуминесцентна дозиметрия ” в ОК(С)- контролен център Персонална дозиметрия, към Дирекция "Безопасност и Качество" към АЕЦ "Козлодуй" ЕАД.

Милена Новак ръководи, организира, контролира, прогнозира, анализира и отчита изпълнението на дейностите по осъществяване на индивидуалния термолуминесцентен дозиметричен контрол от външно облъчване на персонала от ”АЕЦ Козлодуй”, както и на персонал от външни фирми и организации. Участва в държавни одити и международни проверки. Милена Новак активно се включва в социалните дейности на община Козлодуй и ръководи обществения фонд „Дарявам, за да помогна“

Госпожо  Новак, кога е създаден  дарителският  фонд и по чия инициатива?

 „ДАРЯВАМ, ЗА ДА ПОМОГНА”, е инициатива за доброто на община Козлодуй

Фондът е създаден през 2019 година, след предварителни разговори с председателя и представители на Сдружение „Първи юни”, Бяла Слатина,  Наталия Фенерска и кметът на община Козлодуй,  Маринела Николова. Инициативата е на кмета Маринела Николова, която подкрепя фонда.

От кого се ръководи фондът  в Козлодуй и какви хора участват в него?

Ръководи се от мен, а  членовете са успели и амбициозни млади хора с различни професии.

Каква е целта на  „Дарявам, за да помогна“?

Целта е да обединяваме хора и  идеи, да събираме  средства, за да променяме реалността в която живеем, да помагаме на обществото да решава проблеми от екологичен, социален и културен живот.

Как се изразходват набраните средства, в какви сфери?

Средствата, набирани във фонда, се изразходват за реализиране на проектни предложения и  инициативи в сферите на  околната среда,  култура,  спорт, младежки дейности, ранно детско развитие, образование, стимулиране на гражданска активност.

Какво показвате с дейността си на обществото?

Със своята дейност фондът показва съпричастност към нуждите и проблемите на различните общностни групи и институции, като създава и реализира нови условия за подобряване живота и благополучието на жителите на общината  ни.

Какви проекти реализирахте през годините?

Реализираните ни проекти по Програми за финансиране през годините са: Обособяване на помещение за спорт в ДГ „Здравец”, село Хърлец;  Обзавеждане на зала за забавления и празници за деца в ДГ „Звънче”,  Козлодуй;  Оборудване с нови уреди на фитнес зала за клуба по кикбокс „Златните момчета”,  Козлодуй.

Как се формира бюджетът на Обществения дарителски фонд  "Дарявам, за да помогна"?

Бюджетът на фонда се формира от дарения на  граждани, училища, неформални граждански групи и организации, детски градини, клубове, културни институции и др. и парите се разходват единствено и само в полза на обществото.

Какво свършихте през миналата година?

Проведе  се среща с директорите на две детски градини   Галя Ценкова и  Моника Стефанова, които представиха своите проектни предложения за обновяване на дворните пространства на ДГ „Слънчице”,  Козлодуй и ДГ „Здравец” в Хърлец. Проектите бяха разгледани и одобрени от обществения съвет на фонда и на  6 февруари тази година в присъствието на кмета Маринела Николова подписахме първите договори за дарение към двете детски градини.

Участвахме  във Фестивала на занаятите и изкуствата през миналата година в  Козлодуй, надяваме се, че ще участваме и тази година.

На 2 октомври миналата година участвахме и в отбелязването на Международния ден на възрастните хора. На този ден дарителският фонд организира и проведе конкурс „Вкусна баница направи и с нея се похвали”, което бе чудесно преживяване от гражданите на нашата община.

Преди Коледа организирахме благотворителен коледен базар под надслов „Книга купи и добро направи”.

От тези мероприятия и благодарение на хора с добри сърца, фондът събра сумата от 10 000 лв. и обяви готовност за финансиране на нови проекти.

Имате ли проекти за сплотяване и мобилизиране на общностите?

Нашите проекти  за  сплотяване и мобилизиране на общностите са няколко  „Заедно за чист въздух и прохлада”- засаждане на дървета,  Турнир по пейнтбол- възможност за допълнителни занимания,  „Плетем за нашите деца”- плетене и благотворително продаване на детски играчки,  „ Да се движа безопасно - уча се и вече зная”- за тази учебна година. Всеки във фонда вярва, че промяната започва лично от нас и че ние гражданите сме тези, които можем активно да променяме живота към по добро.

Румяна Георгиева

 



Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба във Враца започна с обичая “калесване”
Община Козлодуй отбеляза Международния ден на река Дунав
Областният управител на Видин бе гост на събора в Кутово
Вселенският патриарх Вартоломей награди Бойко Борисов с Кръст на Света Богородица Преблажена
Уникален спектакъл на Добричкия театър на търнавска сцена
Локо (Мездра) запазва отбора, ще го подсилва