Събития

Във Видин тържествено отбелязаха 145-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България СНИМКИ

  28.06.2024 15:00             
Във Видин тържествено отбелязаха 145-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България СНИМКИ

Във Видин тържествено бе отбелязана 145-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България вчера.

Инициативата се реализира със съдействието на Община Видин. Церемонията започна с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков (роден в нашия град на 29-ти април 1888 година), флотски герой от Балканската и от Първата световна война, служил като командир на минна рота на Черноморския флот, загинал на 26-ти септември 1916 година по време на бойно миночистене в Батовския залив край Варна. Сред присъстващите бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, заместник-председателят на Общински съвет-Видин Николай Николов, областният управител Ани Арутюнян, капитан I ранг Ваньо Мусински - началник щаб на Военноморските сили, капитан III ранг Стоян Стоянов от Военноморските сили, представители на институции, адвокат Ели Минкова и Олга Байчова, родственици на героя.

Празничните прояви продължиха на площад „Бдинци“, където заместник-кметът поздрави представителите на Военноморския флот. „За нас видинчани е гордост да бъдем част от честванията, посветени на 145–годишнината от създаването на българските военноморски сили, защитници на суверенитета и националните интереси в морските пространства. Военноморските сили са символ на доверие и сигурност на Балканите, Европа и света. В последните години нашето сътрудничество с Висшето военноморското училище „Никола Йонков Вапцаров“ - Варна става все по-активно и устойчиво. Доказателство за съвместната ни дейност е, че и тази година група видински ученици бяха специални гости по време на Международна седмица на военноморското училище и се запознаха с постиженията в областта на морското дело“ – каза тя в приветствието си и връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков.

Мероприятието завърши с концерт-спектакъл на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Въпреки лошите метеорологични условия се събраха десетки граждани и гостите на град Видин.



Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба във Враца започна с обичая “калесване”
Община Козлодуй отбеляза Международния ден на река Дунав
Областният управител на Видин бе гост на събора в Кутово
Вселенският патриарх Вартоломей награди Бойко Борисов с Кръст на Света Богородица Преблажена
Уникален спектакъл на Добричкия театър на търнавска сцена
Локо (Мездра) запазва отбора, ще го подсилва