Събития

Екоминистърът Петър Димитров разпореди да се почистят незаконните сметища край Монтана

  20.09.2024 16:00             
Екоминистърът Петър Димитров разпореди да се почистят незаконните сметища край Монтана

Дадени са предписания за разчистване на нерегламентирани сметища на територията на общините Бойчиновци и Монтана, каза министърът на околната среда и водите Петър Димитров в отговор на въпрос на депутат. 

Терените са проверени и е установено, че в землището на село Ерден, община Бойчиновци има купчини земни маси, примесени с отпадъци, но по време на проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци на терена. Дадено е предписание на кмета да се разчисти и при последваща проверка е установено, че сметището е изчистено преди дадения краен срок. 

В землището на община Монтана, при Долно Белотинци, в част от имот е имало нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци, а в друг - общински имот, е имало изхвърлено и електронно оборудване. Към проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци. На кмета е дадено предписание за разчистване. На 31 юли на терените е извършена междинна проверка и е установено, че голяма част от отпадъците са изчистени и чистенето продължава. При следваща проверка е установено, че двата имота са почистени.

Теренът в землището на село Горно Церовене е частна собственост, на която е имало строителни и битови отпадъци. Към проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци. Собственикът на имота е установен и му е дадено предписание за разчистване.

Санкциите за неизпълнение на предписанията за физически лица достигат до 10 хил. лв., а за юридически – до 20 хил. лв. 

В община Монтана са разчистени 41 поземлени имоти и апелираме гражданите да проявят отговорност към околната среда и да изхвърлят отпадъци на определените места, каза още Димитров и припомни, че депонирането на отпадъци в област Монтана е безплатно. 

СИТ

 



Врачанският театър гостува с премиерен спектакъл в Мизия преди старта на голям ремонт на читалището
Пет партии вече регистрираха листи в РИК-Монтана
Учениците от СУ „Козма Тричков“ се присъединиха към отбелязването на Европейската седмица на мобилността
Михаил Миков представя във Видин „ПолитНЕкоректна“
Постигнаха съгласие за разпределението на секционните комисии
Подновяват терена на стадион "Христо Ботев"