Събития

Секновение е. Почитаме паметта на Свети Йоан Кръстител, избягвайте скандали, дайте милостиня

  29.08.2024 07:00             
Секновение е. Почитаме паметта на Свети Йоан Кръстител, избягвайте скандали, дайте милостиня

Днес Българската православна църква  почита паметта на Св. Йоан Кръстител, наказан с отсичане на главата от юдейския цар Ирод Антипа. Празникът е известен като Секновение.

Според народните представи този ден отбелязва края на лятото –денят и нощта стават равни „осичат се“ и започва да застудява,  водата в изворите и реките също изтива  и вече не   става за къпане.

Във  вярванията  този ден е  от най-лошите. Актът на отсичането на главата на светеца и пролятата кръв обуславят съществуването на различни забрани. Спазва се строг пост.

В храма се отправят молитви към Йоан Кръстител. Хората се обръщат към светеца , за да  прогони  зли духове и демони, да укрепи вярата. Молитвите са за  опрощение на греховете, силен брак, а също така за защита от врагове, щети и зли очи. Светецът помага за преодоляване на лошите навици.

На празника не се ядат плодове и зеленчуци с кръгла форма, както и такива с червен цвят, който прилича на кръвта на пророка. Не е позволено да се носят червени дрехи, за да не поемат греховете на палачите на пророк Йоан. На този ден хлябът не се реже за трапезата, а се сервира цял и всеки си отчупва по парче. 

Избягвайте скандали. Не планирайте дълги пътувания през този празник, пътят може да донесе неприятни изненади. На Отсичането главата на Йоан Кръстител младите не се венчават в църквата и изобщо не се планират сватби. В противен случай бракът ще бъде нещастен и бързо ще се разтрогне. Не се кръщават и деца, в противен случай човек може да навлече беди и нещастия в семейството си.

На Секновение се дава милостиня. Нашите предци са вярвали, че ако в къщата се появи бездомна котка, куче или друго животно, то трябва да бъде нахранено и да се приеме да живее в дома.

 

СИТ

 



Български Младежки Червен кръст - Враца се срещна с ученици от 2-ри и 3-ти клас на СУ"Христо Ботев" - гр. Враца.
ПГТР Враца приготвя гръцка салата
Актьорите от Врачанския драматично-куклен театър продължават да впечатляват зрителите със своите изяви както на театралната сцена, така и на малкия екран.
БСП – Обединена Левица определи водачите на листи, дава Монтана и Враца на „Изправи се, България“
Гол мъж тичал из центъра на Монтана, арестуван е
Танчо Калпаков след загубата от Спартак: Допуснахме елементарни голове