Събития

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации за избор на членове на РИК

  28.08.2024 15:30             
Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации за избор на членове на РИК

Областният управител на област Враца Николай Николов ще проведе консултации за избор на членове на Районна избирателна комисия /РИК/ за предстоящите на 27 октомври 2024 г. избори за 51-о Народно събрание. Консултациите ще се проведат на 1 септември 2024 г. (неделя) от 11.00 часа в Заседателната зала на 6 ет. в Областна администрация – Враца, бул. „Демокрация“ № 1, гр. Враца.

Съгласно чл. 60, ал. 1 и ал. 2 от Изборния кодекс, консултациите при областния управител са публични, като освен парламентарно представените партии и коалиции в 50-то Народно събрание на Република България, в консултациите могат да участват и други партии и коалиции.

Партиите и коалициите, които ще участват в консултациите, следва да представят необходимите документи съгласно т. 1 от  Решение № 3549-НС от 27.08.2024 г. на ЦИК:

-писмено предложение за състав на РИК, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност, телефон за контакт и партията или коалицията, която ги предлага;

-заверено копие на удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от датата на насрочване на изборите – 27.08.2024 г. (по изключение е допустимо представяне на удостоверение, издадено по-рано), или заверено копие от решението за образуване на коалицията, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи съответната партия или коалиция;

-пълномощно от лицата, представляващи съответната партия или коалиция, в случаите, когато в консултациите участват упълномощени лица;

-копие от диплома за завършено висше образование или оригинал на уверение за завършено висше образование от съответното висше училище (ако все още няма издадена диплома); в случай че висшето образование е придобито извън страната, е необходимо то да бъде признато по надлежния ред;

-предложение на партиите и коалициите по т. 1 от гореспоменато решение за резервни членове;

-декларация за съгласие от всяко лице да бъде предложено за член на РИК и че отговаря на изискванията на Изборния кодекс (приложение към Решение № 3549-НС от 27.08.2024 г. на ЦИК).

РИК - Враца се състои от 13 членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, както следва: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; за партия „Възраждане“ – 3 членове; за партия „Движение за права и свободи” – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

Назначаването на РИК е с решение на Централна избирателна комисия по предложение на областния управител след проведени консултации с партиите и коалициите.

Централната избирателна комисия назначава РИК за всеки изборен район в страната до 50 дни преди изборния ден, тоест в срок до 6 септември 2024 г. включително.



Български Младежки Червен кръст - Враца се срещна с ученици от 2-ри и 3-ти клас на СУ"Христо Ботев" - гр. Враца.
ПГТР Враца приготвя гръцка салата
Актьорите от Врачанския драматично-куклен театър продължават да впечатляват зрителите със своите изяви както на театралната сцена, така и на малкия екран.
БСП – Обединена Левица определи водачите на листи, дава Монтана и Враца на „Изправи се, България“
Гол мъж тичал из центъра на Монтана, арестуван е
Танчо Калпаков след загубата от Спартак: Допуснахме елементарни голове