След близо 5 години ремонт читалището в Горно Белотинци вече има нов дом

  28.08.2024 10:00             
След близо 5 години ремонт читалището в Горно Белотинци вече има нов дом

Хората от село Горно Белотинци вече имат обновена сграда, в която да се събират, да организират събития, да съхраняват традициите на народното творчество и празнуват заедно. В нея ще развива дейността си читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, основано през 1928 година. Днес кметът на Монтана Златко Живков и кметът на селото Григор Григоров прерязаха лентата за откриване на реновираната сграда.

„Тази сграда е единствената в селото, която може да се използва от всички. Спомням си преди 25 години, когато пристигнахме тук да проведем преизборно събрание нямаше къде дасе съберем. Сега това вече няма да се случи.“, каза кметът Златко Живков.

Сградата, която е с разгъната застроена площ от 531 квадратни метра първоначално е била общинска собственост. По-късно , в средата на 20 век, общината я дарява на НАРКООП.През 2019 година след решение на общинския съвет община Монтана купи сградата.   Стойността на сделката е 30 160 лева. Ремонтът продължи пет години. Вложени са близо 280 хиляди лева в реконструкция  на покрива, дограмата, фасадата, вътрешните помещения – две зали, клуб на пенсионера, библиотека, гардеробни, санитарни помещения.

Кметът Живков припомни, че в момента се работи и по друг важен проект за селото - ремонта на 4,5 - километровата отсечка от републиканския път между селата Горно Белотинци и Одоровци. Той трябва да приключи през 2025 година. Строи се с пари от държавата в размер на 4,4 милиона лева.

Горно Белотинци е едно от големите села в община Монтана. Там живеят близо 500 души. Разположено е на 306 метра надморска височина в подножието на Широка планина, част от Предбалкана.

СИТ



Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца
Български Младежки Червен кръст - Враца се срещна с ученици от 2-ри и 3-ти клас на СУ"Христо Ботев" - гр. Враца.
ПГТР Враца приготвя гръцка салата
Актьорите от Врачанския драматично-куклен театър продължават да впечатляват зрителите със своите изяви както на театралната сцена, така и на малкия екран.
БСП – Обединена Левица определи водачите на листи, дава Монтана и Враца на „Изправи се, България“
Гол мъж тичал из центъра на Монтана, арестуван е