Събития

В Берковица ще има умни контейнери

  27.08.2024 10:30             
В Берковица ще има умни контейнери

Община Берковица започва поетапно внедряване на система за умно сметосъбиране, съобщиха от кабинета на кмета Радослав Найденов.

Високотехнологична дигитална система ще помага за следене и контрол на сметосъбирането в града. На всяко домакинство ще бъде предоставен метален контейнер с вместимост 110 литра, оборудван с RFID четец. Ще бъдат направени индивидуални партиди, с които ще се отчита колко отпадъци се изхвърлят. Датчиците следят колко са пълни кофите за боклук, текущото им местоположение и теглото им в момента на изпразване. Чрез специално приложение контролът може да се извършва във всеки един момент. Част от функциите на системата включват следене на камионите и техните графици в реално време, запис на координати, дата, час и тегло на контейнера при вдигане, както и цялостен анализ на процеса по събиране и извозване на отпадъците.

Интелигентното сметосъбиране ще по чист град, ще оптимизира разходите дейности и ще има възможност за справедливо разпределение на такса смет за гражданите и фирмите, казват от управата.

Умното сметосъбиране трябва да бъде въведено в цялата страна.

СИТ



Монтана падна с 1:2 за Спартак (Плевен) в оспорван сблъсък
Ремонтират общежитието на гимназията в Ковачица
РИОСВ– Враца отбеляза Европейската седмица на мобилността
Започва есенното почистване на Берковица
Успех за боксьорките на клуб „Спарта Монтана“ на Държавното първенство
Колко ще ни струва лютеницата и каква е тайната на врачанската лютика