Събития

Днес почитаме Светите мъченици Адриан и Наталия, на този ден не се използват обидни думи

  26.08.2024 08:00             
Днес почитаме Светите мъченици Адриан и Наталия, на този ден не се използват обидни думи

Днес православната църква почита Светите мъченици Адриан и Наталия. Те били съпрузи, но бракът им продължил малко повече от година. Живели в Никомедия в началото на четвърти век след Христа - едни от най-ужасните времена за християните. Наталия, красиво и мъдро момиче, била сред тайните християни - вярвала в Христос, но не демонстрирала вярата си. Нейният съпруг Адриан останал езичник, но сърцето му жадувало за истината, чувствайки безполезността и празнотата на езичеството.

Един ден император Галерий дошъл в града и по негова заповед започнали екзекуциите на християни. Той обещал награда на онези, които предадат вярващите или му покажат мястото, където се крият. Така по донос са заловени 23 християни, криещи се в пещери край града. Те били предадени на съд, за да бъдат записани имената и самопризнанията им. Адриан, изумен от издръжливостта им, разбрал за Кого копнее сърцето му и за Кого копнее душата му. Истината се разкрила пред него - името на Христос. Той веднага се обявил за християнин и казал да добавят името му към списъка. Убит е,аНаталия издъхва от мъка на гроба му.

Адриан и Наталия са почитани като мъченици. Наталия, която споделя болката и страданието на съпруга си, се смята за безкръвна мъченица.

Традиции и обичаи на празника

На този ден първият сноп овес се носи у дома и се поставя под иконите, за да не влизат зли духове в дома. Кръстът, направен за Адриан от две овесени клонки, също се счита за добър амулет. На младоженци, които се венчават на този ден, се дава кръст от офика. 

От този ден денят намалява с около три часа от лятното слънцестоене.

Обичайно да се приготвят ястия от овесени ядки, като палачинки, желе и бисквити.

Всички представителки на нежния пол трябва да се помолят на Света Наталия, вярвайки, че тя ще помогне за запазването на щастието и любовта в семейството и ще изпрати добър съпруг на неомъжените момичета.

Момичетата, родени на този ден, задължително трябва да бъдат кръстени  ​​Наталия. На този празник е забранено да се ходи бос - вярвяло се, че дух може да хване човек за голия крак и да го завлече в неговия свят. Забранено е да се използват обидни думи. На 26 август не бива да се ядосвате на роднини.

Имен ден празнуват Адриан, Адриана, Наталия и Натали

СИТ



Монтана падна с 1:2 за Спартак (Плевен) в оспорван сблъсък
Ремонтират общежитието на гимназията в Ковачица
РИОСВ– Враца отбеляза Европейската седмица на мобилността
Започва есенното почистване на Берковица
Успех за боксьорките на клуб „Спарта Монтана“ на Държавното първенство
Колко ще ни струва лютеницата и каква е тайната на врачанската лютика