Свят

Авиокомпании подновиха полетите си след наводненията в Дубай

  21.04.2024 07:10             
Авиокомпании подновиха полетите си след наводненията в Дубай

Най-известната авиокомпания в Дубай (ОАЕ) - "Емирейтс", и дъщерната ѝ авиолиния "ФлайДубай" възстановиха дейността си след поройните дъждове, причинили наводнения в Обединените арабски емирства, предаде Ройтерс, като се позова на компанията. 

От "Емирейтс" отмениха близо 400 полета и отложиха още много заради бурята, която във вторник удари пустиннния град Дубай, се казва в изявление, публикувано от директора на авиокомпанията Тим Кларк. 

Поради последиците от бурята авиокомпанията преустанови регистрацията на пътниците, заминаващи от Дубай, и спря полетите с прекачвания през международното летище в Дубай, основен световен туристически център, като блокира хиляди пътници. Бурята наводни пистовите коридори за рулиране, което наложи пренасочвания, закъснения и отмяна на полети.

"ФлайДубай" също се върна днес към пълното си разписание на полетите от Терминал 2 и Терминал 3 на летището след хаоса, причинен от влошените метеорологични условия, заяви говорител на авиокомпанията.

Кларк каза, че компанията "Емирейтс" е предоставила 12 000 хотелски стаи и 250 000 ваучера за храна на пасажерите, чиито полети са били отложени или отменени. Той добави, че ще са необходими дни, за да се изчисти натрупаването в броя на пътниците, които са пререгистрирани.

ОАЕ се борят с последиците от наводненията от няколко дни, като днес пътищата между Дубай и Абу Даби все още бяха частично под вода. В Абу Даби в някои супермаркети и ресторанти имаше недостиг на продукти, тъй като не можеха бъдат получени доставките от Дубай.

Изследователи свързват екстремните метеорологични явления като бурята от вторник с изменението на климата и очакват, че глобалното затопляне ще доведе до по-високи температури, повишена влажност и по-голям риск от наводнения в някои части на района на Персийския залив. Липсата на отводнителна инфраструктура за справяне с проливните дъждове в страни като ОАЕ може да ги изложи на особен риск от наводнения.

Анелия Пенкова, БТА



Ето какво време ни очаква днес
Със забележителен концерт ДГ „Европейчета“ отбеляза патронния си празник СНИМКИ
Хороскоп за днес, 10 май
РИОСВ-Враца отбелязва Деня на „Натура 2000“ с конкурс
Голям интерес за представянето на книгата на Тони Дуковски СНИМКИ
РУО Враца отвори вратите си с инициативата "Експерти на бъдещето" СНИМКИ