Община Враца е подготвила два дни, изпълнени с вкусове, аромати, музика и много настроение. Фестивалът ще започне на 3 май в 09:30 часа с традиционна врачанска закуска – мекички със сирене.
След официалното откриване в 10:00 часа, посетителите на Фестивала ще имат възможността да са част от професионална демонстрация на приготвяне на бяло саламурено сирене. Малко след това, от 10:45 часа следва Майсторски клас на звездата от Hell’s Kitchen – шеф Светлана Илиева.
От 11:15 часа ученици от ПГТР и читалищата от общината ще вземат участи е в кулинарно състезание „Най-вкусна врачанска лютика“.
В 12:00 часа ще започне Концерт на дует „Пирин“.
От 13:00 часа предстои презентация на българските млечни продукти и продукти със защитено наименование и произход, а от 16:00 часа – конкурс за най-красиво аранжирано плато с млечни продукти.
За професионалистите са подготвени научен семинар на тема – възможности за проектни предложения за земеделски стопани и преработватели. Фестивалът продължава с безплатна дегустация на млечни продукти и конкурс „Награда на публиката“ от 16:30 часа.
В 17:00 часа ще се състои забавна игра „Сирене на сляпо“.
В 17:30 часа ще има презентация на магарешко мляко, а от 18:00 часа пък ще е презентацията на сирене и вино с безплатна дегустация.
Денят ще завърши с концерт на фолклорната изпълнителка Румяна Попова от 18:30 часа.
Програмата продължава и на 4 май /неделя/, когато ще бъде дадено началото на базар на български сирена и млечни продукти, традиционни сладка и вина – началото е в 09:30 часа.
В 13:00 часа програмата ще закрие на талантливата Райна с фолклорен концерт.
Събитието се организира от Сдружение “Български традиционни млечни продукти”, с финансовата подкрепа на Министерство на земеделието и храните и Община Враца.