Любопитно

Солта: необходимост или бомба със закъснител за кръвното налягане?

  28.03.2025 15:15             


Солта е от най-често използваните подправки в световната кухня и вероятно е част от почти всяко ястие, което приготвяме. Въпреки че тя придава уникален вкус и текстура на храната, често се споменава и в контекста на различни здравословни рискове, особено когато става въпрос за високото кръвно налягане. Дали солта е наистина толкова опасна или просто се намира в центъра на една модерна здравна паника? 

Какво е солта и защо е необходима на тялото?

Солта или по-точно натриевият хлорид е минерал, който играе важна роля в множество жизнени функции. Натрият, който е основната съставка на солта, е от съществено значение за регулиране на водния баланс в клетките, контролиране на нервната възбудимост и мускулната контракция. Без натрий тялото ни не би могло да функционира правилно.

 

 

Тялото има необходимост от малки количества натрий, за да поддържа нормалната си хидратация и да регулира кръвното налягане. За да задоволи тези нужди, повечето хора получават достатъчно натрий от естествените източници в храната като месо, зеленчуци и млечни продукти. Проблемът възниква, когато добавяме прекомерни количества сол към храната си.

 

Консумацията на прекомерни количества сол може да има сериозни последици за здравето. Най-значимото от тях е високото кръвно налягане. Натрият влияе на нивата на водата в организма, а при прекомерната му употреба тялото задържа повече течности, което увеличава обема на кръвта в съдовете. Това води до повишаване на кръвното налягане, което с времето може да натовари сърцето и кръвоносните съдове.

 

Хипертонията или високо кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, инсулт и бъбречна недостатъчност. Според Световната здравна организация (СЗО) високото кръвно налягане е причина за около 10 милиона смъртни случая всяка година по света, като прекомерната консумация на сол е един от водещите фактори.

 

Колко сол е безопасно да консумираме?

СЗО препоръчва да не се консумират повече от 5 грама сол на ден, което е приблизително половин чаена лъжичка. Прекомерната консумация на сол обаче е много често срещана. Според изследвания повечето хора ядат поне два пъти повече сол, отколкото е препоръчително, като основният източник не е от добавянето ѝ по време на готвене или в чинията, а от преработената храна – консерви, готови супи, колбаси и други.

 

Няма съмнение, че солта в големи количества е вредна, но тя не е само враг. Когато се консумира в умерени количества, солта е важна за здравето. Освен това, някои проучвания показват, че натрият може да има и други ползи. Например има изследвания, които сочат, че умерената консумация на сол може да играе роля в предотвратяването на дефицит на натрий, който би могъл да доведе до хипонатремия (ниски нива на натрий в кръвта), което е също толкова опасно, колкото и високото кръвно налягане.

 

Как да намалим солта в ежедневната си диета?

Намаляването на солта не означава, че трябва да се откажем от вкусната храна. Един от начините да се справим с този проблем е чрез избягване на преработените храни, които обикновено съдържат големи количества сол. Пресните храни като плодове, зеленчуци, месо и риба са по-здравословни и съдържат малко сол. Освен това можем да използваме различни подправки и билки за подобряване на вкуса на ястията, като лимон, чесън, босилек, риган и др.

 

Солта е важна част от диетата ни, но както всяко нещо тя трябва да бъде консумирана с мярка. Прекомерното ѝ количество може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, което увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Въпреки това, солта не трябва да се разглежда като единствен враг на здравето, а като елемент, който трябва да се използва с умереност. Балансът е ключов фактор, когато става въпрос за диетата ни и здравето като цяло.

https://www.puls.bg/

 

AMФ



5 Фън Шуй грешки, които пречат на хармонията в дома ви
В Кула внасят подписка за изселването на обвинените за убийството на Мариян Пасков
СУ “Никола Войводов” с втора награда от Национален литературен конкурс
СУ "Христо Ботев" кани родителите на четвъртокласници на среща за приема в пети клас
За 10 години Vivacom Регионален грант дари над 700 000 лв. за значими проекти от цялата страна
Проектът "Спорт, Традиция и Единство" възражда спортния клуб в Бърдарски Геран