Българите често посягаме към народните рецепти. Замисляли ли сте се обаче как именно те могат да навредят на организма?
Диетологът Мария Рапаич и едокринологът д-р Сърджан Попович разкриха всичко за ефекта на глюкозата върху панкреаса в телевизионното предаване „Уранак “по К1 и дали всички грешим, като смятаме, че медът и ракията са рецепта за дълъг живот.
„Най-мощният стимул за секреция е глюкозата. Опитани са аминокиселини, мастни киселини, но глюкозата е нещо, на което чувствителните бета клетки на Лангерхансовите острови на ендокринния панкреас реагират силно, отделяйки излишния инсулин. Опасността е, че подсладените напитки са твърде сладки Вече няма натурални сокове и след като изпием такава чаша, много от нас се чувстват зле заради захарта на инсулинова секреция, което може да доведе до инсулинова резистентност, а по-късно до затлъстяване и развитие на диабет “, каза ендокринологът проф. д-р Сърджан Попович и добави:
„Има все повече хора със затлъстяване, за съжаление не само сред възрастните, но и сред децата. Диабетът тип 2 , който някога се е считал за заболяване на възрастните над 30 години, сега се среща все по-често при децата, което показва частично увредена функция на ендокринния панкреас, която все още продължава да се претоварва".
Мед и ракия
Чаша ракия с лъжица мед е една от спряганите рецепти за дълъг живот. Това твърдение обаче е обект на дебат сред специалистите.
„Една лъжица мед и ракия обикновено се представят като рецепта за дълъг живот, но всъщност са провокации за панкреаса. Медът е здравословен, но в комбинация с хляб и масло имате пълноценно хранене. Медът се препоръчва като десерт след хранене, когато вече е отделен инсулин, за да може да метаболизира излишната захар. Трябва да се ядат плодове, но диабетикът трябва да ограничи количеството плодове, което се побира в дланта му. Гроздето и динята са много сладки, затова е важно да ги консумирате в част от храненето. Това се отнася особено за хората с диабет, където плодовете не трябва да се приемат като лека закуска, а след основното хранене“, обясни д-р Попович.
Индексът на телесна маса (ИТМ) е ключов показател за здравето, който се изчислява чрез разделяне на телесната маса в килограми на квадрата на височината в метри.
„Изчислява се, като килограмите се разделят на квадрата на височината , но в метри. Получавате индекс, който изразява килограми на квадратен метър. В идеалния случай би бил около двадесет и нещо, докато тридесет вече е значително затлъстяване. Въз основа на това индекс, можем да преценим и дали някой е недохранен. Той също така показва, особено при диабет, хронично заболяване и нужда от промяна“, обясни експертът.
Стрес и затлъстяване
„Стресът може да бъде една от причините. Преди нямаше толкова много стрес, а тези хормони са диабетогенни хормони, които натоварват панкреаса, намаляват производството на инсулин и водят до затлъстяване и диабет. Ако човек е твърде стресиран, той значително ще наруши своите индекс на телесна маса", посочва експертът.
Храни с най-много захар
Диетологът Рапаич посочи, че най-много захар има в хлебните изделия.
"Когато ядем хлебно изделие, не сме приели никакви минерали и витамини и след половин час вече сме гладни, защото тялото ни няма какво да метаболизира. Свикнали сме със сладкия вкус. От раждането сме адаптирани първо към сладкия вкус, а чак след това към соления. Майчиното мляко е сладко. Когато сме недоволни, ще ни се прииска да изядем парченце шоколад, защото шоколадът съдържа аминокиселини, които влияят на настроението ни най-добре е парченце шоколад. Яжте го след хранене, за да регулирате инсулина или яжте ябълка с парче шоколад, защото фибрите му също ще регулират инсулина".
Кое е най-голямото влияние върху затлъстяването при младежите?
"Тийнейджърите се срамуват да носят здравословна закуска. Искат джобни пари и после си купуват чипс, газирани напитки, защото сега е много модерно и е много вредно за здравето, за метаболизма. Това са всички кухи захари, които се поглъщат. Дъвчейки храната неправилно, ние се поставяме в ситуация, в която несмляната храна се озовава в стомаха, което може да доведе до запек и сериозни здравословни проблеми“, заключи диетологът Рапаич.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!