Събития

18 библиотечни специалисти преминаха обучение по приказкотерапия

  18.10.2024 08:30             
18 библиотечни специалисти преминаха обучение по приказкотерапия

Библиотекари преминаха обучение по приказкотерапия
Тренингово обучение за консултанти по приказкотерапия „Колелото на емоциите” се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Двудневният курс беше с обучител Минчо Николов и се осъществи по проект към Министреството на културата „Обществената библиотека – вдъхновяващо пространство за учене, достъп до култура и срещи“ с договор № РД 11-06-214/09.10.2024 г.
Връзката между четенето и емоциите е изключително важна. Тя влияе пряко върху емоционалната интелигентност. Важен компонент при четенето е, че се дава възможност за изграждане на фантазно-образни връзки, които развиват и надграждат палитрата от човешките емоции. Това създава и формира личности, умеещи да разпознават и управляват както собствените си, така и чужди емоции, настроения, чувства.
Както библиотерапията повлиява благоприятно върху личността и формирането на нов и ценен опит, така и приказкотерапията дава възможност за изграждане на пълноценни преживявания и проекции при най-малките читатели.
Методът е фокусиран върху използването на приказките като инструмент за работа с деца и цели понижаване (ограничаване) на негативните житейски фактори (стрес, негативни чувства и емоции, тревожност, агресия), като подпомага адаптирането, социализирането и изграждането на комуникативни и социални умения. Обучението фокусира внимание върху формиране на знания, умения и компетентности за работа на библиотекарите като консултанти по приказкотерапия.
Обучението преминаха общо 18 библиотечни специалисти от Регионална библиотека „Христо Ботев” и читалищните библиотеки от област Враца.
 



Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в Бистрец
Тунгаров ще играе с маска
Враца аплодира днес Лили Иванова
Дядо наруши ограничителната заповед спрямо бившата си в Лом: Вкараха го в болница
"Майстори на цигулката" във Враца
Наградиха победителите в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата” – 2024 г.