Събития

Над 1 800 участници тръгнаха по стъпките на Ботев

  27.05.2024 12:00             
Над 1 800 участници тръгнаха по стъпките на Ботев

Днес община Враца изпрати учениците и техните ръководители, които се включват в 76-тото издание на националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета Козлодуй – Околчица“. 

Искам да ви благодаря, че сте част от най-емоционалното и патриотично събитие в нашата страна, което се провежда на територията на нашата община и нашата област. Надявам се това за вас да не е екскурзия, а да бъде сърцато, емоционално и темпераментно изживяване, което да ви накара да усетите емоцията, атмосферата и желанието, което е водело Ботев и неговите четници съм саможертвата, благодарение на която е дадено началото на нашата свобода“ каза Калин Каменов – кмет на община Враца при изпращането на походниците. Какво още им пожела Калин Каменов вижте тук. 
От днес до 2 юни хилядите поклонници ще почетат делото и паметта на революционера и неговите четници и ще вървят средно по 20 километра дневно. Представители на българско училище от Австрия са чуждестранните участници тази година. Включват се за първи път. Това информира Евгени Филипов - ръководител на похода. От Враца част от новите групи са тези на СУ „Козма Тричков“ и СУ „Васил Кънчов“. 
Във Враца походниците бяха изпратени с молебен за здраве, с китка здравец, поднесена лично от официалните лица, присъстващи на празника. Специален поздрав поднесоха ансамбъл „Хемус“ и духовия оркестър към врачанското читалище. 

Вижте тук подробности за групата от СУ "Козма Тричков", Враца, които тръгнаха по стъпките на Ботев след близо двадесет годишна пауза. 

Лиляна Рашкова