Събития

8 деветокласника от СУ „Козма Тричков“ потеглят към Околчица

  27.05.2024 11:25             
8 деветокласника от СУ „Козма Тричков“ потеглят към Околчица

5 момчета и 3 девойки от девети клас на СУ „Козма Тричков“, Враца тръгнаха по стъпките на Ботев, водени от преподавателите Невяна Теодосиева и Илиян Печов. От близо двадесет години училището не е пращало участници в националния поход, а това е била една от задачите, които новия директор Татяна Ангелова поставила пред състава на школото. 

За да се подготвят младите хора направили пробен преход от 3 часа по маршрута Лютиброд до Черепишкия манастир. „Много сме вдъхновени и смятам добре екипирани. В началото беше трудно да мотивираме учениците, защото нямахме традиция, нямахме ученици, които да разказват колко е вълнуващо и интересно на похода. Но пък тези младежи, които се включиха тръгват с ясното съзнание, че ще възпитават своята воля и дух“ разказа Невяна Теодосиева. Проведени са родителски срещи, на които са разяснени условията. „Нищо не спестихме, напротив. Говорихме да трудностите, за дъжда, за километрите ходене, за нуждата от силна воля, за да продължиш“ допълва Теодосиева. 
От училището са осигурили ветровки за учениците, раници, шалтета, походни маси, столове, найлони, с които да покриват палатките при дъжд. Областна администрация традиционно предоставя палатки, спални чували за участниците. 
Много се надявам участието в похода да се превърне в традиция за нашето училище и желаещите да стават повече“, казва Невяна Теодосиева. Самата тя е била част от похода като ученичка. Връща се като ръководител на група от Хърлец преди години. Големият й син също е последовател на похода, а малкият тази година участва за пръв път.  
Надяват се на хубаво време и на силна воля, за да преминат 120 километра пеша и да почетат делото и паметта на Христо Ботев и неговите четници. 

Как Враца изпрати походниците си вижте тук

Лиляна Рашкова