Лайфстайл

Великден: Какво се слага на трапезата

  25.04.2024 14:40             
Великден: Какво се слага на трапезата

Един от най-светлите празници за българина предстои и той е Великден. Разнообразната украса и рецепти са задължителни за трапезата за Великден, но има някои други неща, които са задължителни като присъствие на масата.

На първо място едно от нещата, които се слагат на трапезата за Великден, това са яйцата, но не какви да е, а боядисани .

Първото яйце задължително е червено и се поставя пред иконата в къщата, за да бъде семейството здраво и щастливо. Всички останали яйца се боядисват възможно най-шарено - на точки, пръски, с лепенки, навлиза и дори техниката декупаж. С фантазия и желание великденските яйца стават разкошни.

Салатата, характерна за пролетната трапеза и трапезата за Великден, задължително е зелена салата, разбира се с яйца. За приготвянето ѝ са необходими марули, репички, пресен лук.

Основното ястие на Великденската трапеза, разбира се, е печено агнешко с дроб сарма.

Традиционно на Великденската трапеза на българина присъства и козунакът.

Всъщност той е модернизиран обреден хляб, който в миналото са приготвяли нашите баби.

В България Великден е един от най-хубавите християнски празници, който събира около трапезата цели родове. По традиция в празничните дни се посещават родители и кумове като се носят козунаци,боядисани яйца, великденски курабии, които са знак за обич и уважение.

 



Слово на Врачанския митрополит Григорий по повод Възкресение Христово
Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян