Събития

Слово на Врачанския митрополит Григорий по повод Възкресение Христово

  05.05.2024 00:46             
Слово на Врачанския митрополит Григорий по повод Възкресение Христово

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Тържествено звучи благата вест за Възкресението Христово, с която въздаваме хвала на възкръсналия от мъртвите Христос Господ, Който потъпка смъртта със смърт и ни направи съпричастни на бъдещия вечен живот.

Празнувайки това тържество на тържествата, с особено духовно чувство си спомняме за изкупителния подвиг на Спасителя на света, Неговото кръстно страдание и светлото Възкресение. Великден е самата сърцевина и същност на християнството. Това е победата, дарувана ни от Бога!

От апостолско време до наши дни светата Църква проповядва Възкресението Христово като най-голямото чудо в историята на човечеството. Тя благовести за него не само като за евангелска действителност, а като за особено съдбоносно събитие за всички, приели пасхалното благовестие. Синът Божий „бе разпнат, слънцето потъмня и отново засвети, понеже подобаваше и творението да страда заедно с Твореца“ (Из слово на св. Григорий Богослов „За светата Пасха“). Ето защо Христовите страдания, кръстна смърт и Възкресение имат най-пряко отношение към цялото творение и към всеки един от нас.

В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с благодарност към Твореца и нашето земно битие придобива истински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ любов, мир и духовна промяна за всеки, който го приема с чисто сърце и увереност в невидимото като видимо (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в изпитанията и ни дава сили да вършим добри дела.

Великденското послание, промени целия последващ ход на световната история, и ни насърчава към морална промяна и духовно обновление, което е жизнено необходимо в съвременното общество. То напомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство.

В светлите дни на Пасхалното тържество сме призвани да споделим радостта със семейство, приятели и най-вече с онези братя и сестри, които се намират в нужда, като проявим действена любов и милосърдие.

Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи и отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между човеците!

Нека Възкръсналият Господ дари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и призив да укрепваме себе си и околните в твърда вяра, искрена любов и непоклатима надежда. Радостта от този празник ни вдъхновява за добри дела и сила, сред буйните вълни на житейското море, да запазим мир и спокойствие, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всякога е нужно да сме миротвроци и да проявим своята любов на дело към ближния.

Тази година, в дните на пред благодатния период на Великия пост, Родната ни Църква загуби своя първосветител – Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в изява бе човек на мира, духовността и пазител на евангелските заповеди и Христови повели. Бог да упокои душата му и го въдвори сред светиите! Да подражаваме на добродетелите и смирението му!

Всесърдечно молитстваме Христовата светлина, грейнала от Животворящия гроб, бъде с всички нас и озарява сърцата ни!

Поздравяваме всички вас, братя и сестри, с великия празник на Славното Христово Възкресение, благопожелаваме щедри духовни дарове, крепки телесни и духовни сили, и благодатна помощ свише в следване на  Христа Спасителя!

Благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос и Неговата велика милост да бъдат с всички верни в Родината и извън нейните предели! 

За много и благословени години! 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Врачански митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод

Източник и снимка: Св. Синод

/Г.Р./



Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия
Френската кухня – истории, традиции и оригиналност