Свят

Главната избирателна комисия на Индонезия обяви Прабово Субианто за новоизбран президент, след като съдът отхвърли искове на съперниците му

  25.04.2024 13:39             
Главната избирателна комисия на Индонезия обяви Прабово Субианто за новоизбран президент, след като съдът отхвърли искове на съперниците му

На церемония днес Главната избирателна комисия на Индонезия обяви официално Прабово Субианто за новоизбран президент, след като най-висшият съд в страната отхвърли исковете срещу неговата победа, подадени от двама изгубили кандидати за президент, предаде Асошиейтед прес.

Субианто, който сега е министър на отбраната, спечели изборите с 58,6 процента от гласовете, което е над два пъти повече от броя на гласовете, получени от другите двама кандидати. Съперниците му обаче твърдяха, че победата му е съпътствана от мащабни манипулации и държавна намеса.

Властите блокираха улиците, водещи към сградата на Главната избирателна комисия, където бяха разположени повече от 4200 полицаи и войници. Облечени в еднакви бели ризи с дълги ръкави, Субианто и избраният за вицепрезидент Гибран Ракабуминг Рака помахаха с ръка на своите поддръжници, когато пристигнаха в сградата.

„Надпреварата приключи /.../ трудното състезание, с разгорещени на моменти дебати, приключи“, заяви Субианто по време на церемонията, на която присъстваше политическият елит, включително съперникът му Анис Басведан и неговият подгласник Мухаймин Искандар.

„И сега нашият народ иска от политическите лидери да работят заедно и да си сътрудничат за благоденствието на народа и за премахване на бедността и корупцията в Индонезия“, каза Субианто.

Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност през октомври, поемайки поста от популярния Джоко Видодо - първият президент на страната, който не беше представител на индонезийския елит.

Главната избирателна комисия удостовери резултатите от изборите на 20 март, но официалната церемония по обявяването им беше отложена след юридически искове от страна на съперничещите кандидати - бившия губернатор на Джакарта Аниес Басведан и бившия губернатор на Централна Ява Ганджар Праново, които се опитаха постигнат касиране на резултатите от вота и да поискат повторно гласуване.

Те също така твърдяха, че става дума за непотизъм, като оспорваха кандидатурата на най-големия син на президента Видодо, Рака, за кандидат за вицепрезидент на Субианто, посочва АП.



Слово на Врачанския митрополит Григорий по повод Възкресение Христово
Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян