Събития

Бизнесът, местната власт и държавата се събират на форум в Монтана

  25.04.2024 10:06             
Бизнесът, местната власт и държавата се събират на форум в Монтана

„Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата“ е темата на форум, който в понеделник – 29 април, събира в Монтана бизнес, местна власт и държава.

Каква е визията за развитие на Северозападния регион; как националните и европейски мерки и средства стигат до бизнеса и хората в областите Монтана, Видин и Враца? Какъв е ефектът от тях и как местният бизнес и местната власт виждат развитието на общините в региона? Това са въпросите, на които се търсят отговори.

Форумът се организира от списание BGLOBAL и е част от националното издание „Бизнесът и регионите“, което BGLOBAL провежда от четири години в партньорство с Националното сдружение на общините, Българската стопанска камара и Институтът за пазарна икономика. Начало на дискусията ще поставят Петър Торнев, управляващ директор на „Аксенчър България“ и председател на националната инициатива на BGLOBAL Общество на бъдещето, Ванина Вецина член на Общество на бъдещето и кметът на Монтана Златко Живков. В първата част на дискусията изпълнителният директор на Фонда на фондовете Виктория Христова ще представи финансовите инструменти по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027, за подкрепа на 50 градски общини, сред които са  Монтана, Видин и Лом. Изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова ще очертае икономическия профил и потенциалните ниши за ускорен ръст на Северозападния регион. Начало на разговора във втория панел ще даде доц. Харалан Александров, социален антрополог и консултант по развитие на общности, с темата „Ролята на социалния капитал в процеса на регионално развитие“.

Участници са мениджъри на водещи компании от региона -  АЕЦ „Козлодуй“, „Емко“, „Монбат груп“, „Компас“,  кметовете на Монтана Златко Живков, на Мездра Иван Аспарухов и на Белоградчик Боян Минков, както  представители на изпълнителната власт.

Целта на форума е да покаже как компаниите, които вече са инвестирали в региона, виждат развитието на Северозападна България, стъпвайки на собствения си опит. Какви са четиригодишните перспективи за подобряване на качеството на живот за хората в областите Враца, Монтана и Видин и за привличането на нови инвеститори, които кметовете на общини в региона са планирали и изпълняват.

Дискусията е в два основни панела - „Посоки на развитие“ – как Северозападът да се развива по-бързо и по-успешно. Национални и местни политики. Възможности за подобряване на бизнес средата, привличане на инвеститори, успешни практики и опции за тяхното мултиплициране. - „Инвестиции в хората“ – възможности за образование и квалификация на младите хора, за да останат в региона. Местни политики за привличане и задържане на инвеститори и кадри. Образователни политики на местно и национално ниво.

Регионалната конференция „Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата“ започва на 29 април, понеделник, от 13,30 ч. в хотел „Житомир“, Монтана.



Американски конгресмен беше обвинен в участие в схеми за подкупи
Петима младежи на възраст между 13 и 18 години са извършителите на побоя в Габрово
Община Оряхово ще посрещне Гергьовден с водосвет и курбан за здраве
Велика събота е - "да замълчи всяка плът"
Мексиканските власти откриха три тела в район, в който туристи бяха обявени за изчезнали
Община Роман с важно съобщение