Лайфстайл

4-те най-полезни плода за здравето на бъбреците

  10.04.2024 09:30             
4-те най-полезни плода за здравето на бъбреците

Плодовете са много ценен продукт за организма, но не всички от тях са еднакво полезни за хора с хронични бъбречни проблеми.

Хората с бъбречно заболяване трябва стриктно да избягват плодове с високо съдържание на калий и натрий, както и сушени плодове, тъй като те съдържат високи нива на калий и въглехидрати, които могат да повишат кръвната захар.

Но има и здравословни плодове, които в допълнение към всичките си хранителни свойства помагат за предотвратяване на някои бъбречни проблеми, като камъни. OnlyMyHealth пише за това.

Нар

Според проучване наровете са богати на антиоксиданти, особено пуникалагини и антоцианини, които предпазват бъбреците от увреждане, причинено от свободните радикали. Противовъзпалителни свойства на нара помагат за намаляване на възпалението в бъбреците и ги предпазват от всякакви увреждания. Освен това високото кръвно налягане може да повлияе негативно на бъбреците и да ги увреди. Някои проучвания показват, че пиенето на сок от нар може да помогне за понижаване на кръвното налягане и риска от камъни в бъбреците.

Ябълки

В миналото хората са казвали, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. И изглежда, че наистина е така. Редовната консумация на ябълки може да ви предпази от огромни здравословни проблеми. Ябълките са с ниско съдържание на натрий, което е полезно за хора с бъбречни проблеми. Консултантът нефролог и лекар по трансплантация в болница Хиндуджа, д-р Аян Кумар Дей каза, че храни с високо съдържание на натрий могат да доведат до камъни в бъбреците. Ябълките са отличен източник на диетични фибри, които насърчават здравословното храносмилане и следователно подобряват здравето на бъбреците. Ябълките имат високо съдържание на вода, което помага за цялостната хидратация, а правилната хидратация е важна за здравето на бъбреците, тъй като помага на бъбреците да премахват отпадъците и токсините от тялото по-ефективно.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант. Известно е, че антиоксидантите предпазват бъбреците от увреждане от свободните радикали и оксидативен стрес. Цитрусовите плодове съдържат цитрат, който предотвратява образуването на камъни в бъбреците, като се свързва с калция в урината, намалявайки образуването на кристали, които могат да доведат до образуването на камъни. Въпреки че цитрусовите плодове са киселинни извън тялото, те имат алкален ефект, когато се метаболизират, което може да помогне за неутрализиране на киселината в тялото и да намали риска от ацидоза, състояние, което може да увреди бъбреците. Цитрусовите плодове имат високо съдържание на вода, което също допринася за цялостната хидратация.

Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които са изключително полезни за сърцето, защото могат да намалят възпалението и да повишат нивата на холестерола. Тъй като здравето на бъбреците е тясно свързано със здравето на сърцето, яденето на авокадо може косвено да е от полза за бъбреците. Поради ниското си съдържание на натрий, авокадото е много полезно за хора с бъбречни проблеми. Въпреки че има относително високо съдържание на калий, авокадото все още може да бъде включено в благоприятна за бъбреците диета, тъй като съдържа фибри и здравословни мазнини. Въпреки това, хората с напреднало бъбречно заболяване или тези на диета с ограничен прием на калий трябва да се консултират с лекар или диетолог, преди да консумират авокадо.

Авокадото също е добър източник на диетични фибри, които помагат за регулирането на кръвната захар и насърчават здравословното храносмилане. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет, състояние, което увеличава риска от бъбречно заболяване.

Всички тези плодове имат много ползи за вашите бъбреци, но освен да ги ядете редовно, трябва да спортувате редовно и да пиете достатъчно течности, за да подобрите здравето на бъбреците. Промяната на заседналия ви начин на живот и хранителните ви навици също може да ви помогне да подобрите здравето на бъбреците. /glasnews.bg

 



„Урок по родолюбие“ с Кубрат Пулев събра стотици в атомната столица СНИМКИ
Областният управител Надя Донкинска бе гост на официалното честване на 40 години от експедиция "Еверест 1984" СНИМКИ
Торнадо връхлетя щат в САЩ, има жертви
Община Мизия с важно съобщение по случай Великденските празници
Враца е част от национална скринингова кампания за рак на дебелото черво
Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта