Избори Интервю

Петър Петров: Властта се изроди в Народното събрание

  30.04.2024 11:00             
Петър Петров:  Властта се изроди в Народното събрание

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Петър Петров - народен представител от XII Многомандатен избирателен район, Монтана от Партия "Възраждане". Член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и комисията по правни въпроси. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

Това беше първото Народно събрание, мнозинството в което си позволи да преобърне надолу с главата конституционното управление на страната в рамките само на два месеца. Приетите от евроатлантическото мнозинство ГЕРБ-ППДБ-ДПС конституционни промени от обикновено Народно събрание вече дават своите отровни плодове и буквално през ден сме свидетели на наченки на конституционна криза заради създадените неуредици. Това събрание ще остане в историята и с отказа да чуе и гласа на българските граждани, които искаха национален референдум за запазване на лева. Наред с това порочна бе работата му и чрез осигуряването на парична и военна помощ за Украйна, приемането на законите за приемането на еврото и на лобистки законопроекти (като за строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“), както и многобройните спешни поправки на поправките на поправките на законодателството, свързано с правораздаването – Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които бяха променяни по няколко пъти всеки за период от само 10 месеца. Но най-сериозния гаф на 49 Народно събрание е излъчването на порочното правителство на сглобката между тези три парламентарни групи, правителство, което не защити по никакъв начин българските национални интереси и не направи нищо, за да подобри живота на хората. А участниците в коалицията потънаха в безкрайни пазарлъци за постове и регулатори, в скандали и обвинения помежду си, което бе закономерно с оглед на тесните им политически стремежи.

Вашата самооценка за престоя Ви в парламента?

Мисля, че в този трети поред парламент, в който участвам, макар и той да бе със съкратен мандат, постигнах максимума като част от парламентарната група на Възраждане, а и като народен представител от регион Монтана. В поредно народно събрание съм най-активния народен представител с най-много изказвания от парламентарната трибуна измежду всички 240 народни представители.

Освен това съм се постарал да упражнявам максимално правомощията си като народен представител по реда на парламентарния контрол и съм внесъл над 100 писмени и устни въпроси към министри по реда на парламентарния контрол. Повечето от въпросите засягат теми и проблеми в различни населени места в област Монтана, като след местните избори успях да създам и добра връзка с избраните наши общински съветници в различните населени места там. Подал съм и над 20 искания за съдействия от изпълнителната власт и сигнали към министри по реда на чл.139 от Правилника, както и съм внесъл поне още толкова сигнали до Прокуратурата за проверка за извършени престъпления. Опитвам се да оправдая доверието на нашите избиратели, но то е нещо, което трябва да се защитава ежедневно.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Измежду законодателните инициативи, внесени от нас и които съм удовлетворен, че са приети, са по-строгите мерки и наказания лишаване от свобода срещу пияните и дрогирани водачи, както и създаването на регистър на осъдените педофили, което бе прието отново по идея на Възраждане. Работих заедно с моите съратници още от миналото, 48 НС за незабавно изземане на автомобилите на пияни или дрогирани шофьори, което стана факт от 9-ти август. Заедно с това успяхме да се преборим за драстично завишение на санкцията лишаване от свобода в случаите, когато такива шофьори причинят телесна повреда или смърт на пътя и така премахнахме окончателно възможността за условни присъди. Горд съм, че съм имал възможността да защитавам тези предложения от парламентарната трибуна.

Но трябва да кажа, че имам и недовършени каузи заради негласувани актове, като решението за Национален референдум за запазване на българския лев, борбата за който продължава с наша подкрепа и ще продължи и в Европарламента. Имаше и неприети от мнозинството наши законодателни предложения – като например изравняването на възможностите на разделените родители да виждат децата си, както и приемането на закон за задължителни денонощни аптеки равномерно в регионите на страната.

На местно ниво ангажирах държавните органи с необходимостта от ремонт на изключително лошото състояние на различни републикански пътища в областта, като освен това съм участвал и в 2 срещи на областно ниво по темата по внесени от мен искания, с ресорния министър и председателя на УС на АПИ. Водя борба срещу незаконните сметища в област Монтана, като няколко пъти съм сезирал МОСВ за такива и мерки бяха взети. Тази моя дейност ще продължи и чрез писмения парламентарен контрол и във времето, когато 49 НС няма да работи. Предизвиках проверки от М-во на земеделието и прокуратурата за състоянието на съоръженията на язовир Огоста и съм провеждал срещи с м-ра на икономиката за необходимостта от неговия ремонт. Освен това по мой сигнал към АДФИ бяха установени нарушения в Регионалното общинско депо за отпадъци в Монтана и оттам сезираха Главния прокурор, след като местните прокурори в Окръжна прокуратура въпреки мой сигнал, неоснователно отказаха да се занимават с това.

Продължавам да се боря срещу купуването на гласове, което е голям бич за Северозапада и се надявам в предизборната кампания да можем да реагираме с моите съратници от Възраждане в общинските съвети в областта по още повече местни проблеми на хората и да предложим адекватни решения.

Властта се завърна в Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Аз всъщност смятам, че властта се изроди в Народното събрание, тъй като не беше редно това обикновено 49 НС, а не Велико Народно събрание, да приеме конституционни промени, свързани с преиначаване на начина на държавното управление и с условията за заемане на най-висшите държавни длъжности чрез допускане на лица с двойно гражданство до тях. Прокламираните заявки за изменения в Основния закон, които следваше да доведат до справедливост в управлението, се оказаха лъжа и закономерно няма как да повишат доверието в парламентаризма. Промяната на формирането на служебното правителство доведе до почти ежедневни скандали веднага щом формулата на т.нар. евроатлантическо управление се счупи. Измененията в съдебната власт, прокарани от мнозинството в парламента, доведоха до множество последващи поправки на законодателството, което също увреди доверието на гражданите към законодателния орган. За капак в синхрон с изтеклия аудиозапис от срещата на Продължаваме промяната се създадоха множество временни комисии, които ще приключат работата си без време и които, диктувани от коалицията на сглобката, само ще затвърдят казаното в записа и ще опитат да залъжат общественото внимание, че решават някакви сериозни проблеми, а това не е така. Затова се надявам чрез масово гласуване българските граждани да прекратят това порочно управление и да дадат възможност на Възраждане да защити техните интереси и да раздаде възмездие за престъпленията и нелепото погазване на правовия ред, на което сме свидетели ежедневно.



Спипаха мъж със странна шофьорска книжка от Дубай
Община Мездра призовава жителите на общината да използват контейнерите за разделно събиране СНИМКИ
44-годишен мъж от Враца открадна портмоне с голяма сума пари
Незагасена цигара подпали къща в Козлодуй
Кой заема президентския пост в Иран след смъртта на Раиси?
Делфинариум Варна с безплатни представления за децата за 1 юни