Събития

В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“

  21.09.2024 15:00             
В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“

Изложбата е интерактивна и е насочена към деца и младежи. Тя е създадена по едноименната книга на берлинска писателка, илюстраторка и учителка Бригита Бер „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“. Авторката е съживила преживяното от гледната точка на Сузи, а експозицията разказва истинската история на едно еврейско момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което заедно с родителите си се укрива през октомври 1942 година, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Един от акцентите е антисемитизмът и паметта за Сузи и Холокоста.
Изложбата, която предлага иновативен подход за разказване на миналото, през настоящето, бе разгледана от заместник-кмета на община Видин – Мартин Дончев, както и от народния представител - Любен Иванов.
Надя Захариева - програмен директор “Бизнес, предприемачество и технологии” от Фондация “Америка за България”приветства присъстващите и благодари на Община Видин за оказаното съдействие при осъществяването на експозицията. Инна Кънчева от Фондация „Културни перспективи“ представи целта на изложбата - да се създаде връзка между миналото и настоящето, да бъдат предадени знания чрез вълнуващо, визуално, атрактивно и добронамерено пътешествие, което ще позволи да бъде опозната съдбата на малката Сузи. За гостите бе представен и вълнуващ филм по историята.
Проектът се осъществява в сътрудничеството и подкрепата на Министерство на културата, Държавния културен институт към Министерство на външните работи, Община София, Община Видин, Фондация „Америка за България“, Организация на евреите в България „Шалом“, КЦ „Жул Паскин“, Фондация „Културни перспективи“ и др.
Изложбата може да бъде разгледана в Културен център „Жул Паскин“, Видин/Cultural Center "Jules Pascin", Vidin до 20 януари 2025 г.
 



Враца се потопи в магията на Гърция!
В началото на новата учебна година сдружение “Благотворни приятели” посети отново своите приятели от двете преходни жилища във Враца с директор Ива Станчева
Николай Нинов: Възможно е всичко да се случи
Исторически успех за боксов клуб „Златните момчета”
Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца
Български Младежки Червен кръст - Враца се срещна с ученици от 2-ри и 3-ти клас на СУ"Христо Ботев" - гр. Враца.