Събития

Заседава Областният съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин

  03.09.2024 16:33             
Заседава Областният съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин

Днес, под председателството на Областния управител Ани Арутюнян се проведе заседание на съвета за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин.  Поводът за свикването на Съвета е заповед на министър-председателя на Република България Димитър Главчев, с която се разпорежда областните управители, в срок до 5 септември, да докладват за текущото състояние на всички изкуствени и естествени водоеми, речни корита, дерета и канализационна инфраструктура. В срещата участва и заместник областният управител на Видин Ирена Николова.

От докладите на общините стана ясно, че към настоящия момент водните нива на реките са под нормалните, на места се констатират и пресъхнали участъци, речните корита и деретата, се почистват периодично от наноси и растителност.

Присъстващите на заседанието отбелязаха, че язовирите в област Видин са под непрекъснато наблюдение. Текущо се извършват проверки на техническото и експлоатационното им състояние, както и по отношение готовността им безопасна експлоатация.

По отношение на ВиК инфраструктурата към настоящия момент всички водоизточници са в сравнително добро количествено и качествено състояние.  През последните няколко месеца се констатират сезонни намаления на дебитите на част от водоизточниците, които не са причинили сериозни и дълготрайни нарушения във водоподаването на абонатите. През 2024 г., както и през предходните 10 години, не е въвеждан режим на водоснабдяване в нито едно от населените места в Област Видин, в които „ВиК – Видин“ ЕООД експлоатира водоснабдителни системи.         

На заседанието се обсъди и въпросът със зачестилите аварии по водоснабдителните мрежи и съоръжения, както и дейностите, които предприема ВиК – Видин.    

В края на заседанието областният управител Ани Арутюнян информира присъстващите, че за докладваните проблеми ще се търси своевременно съдейстиве от ресорните министерства и ведомства.

ПМ-С



Враца се потопи в магията на Гърция!
В началото на новата учебна година сдружение “Благотворни приятели” посети отново своите приятели от двете преходни жилища във Враца с директор Ива Станчева
Николай Нинов: Възможно е всичко да се случи
В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“
Исторически успех за боксов клуб „Златните момчета”
Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца