Събития

ЦИК назначава РИК – Враца, политиците не се разбраха за ръководните позиции

  02.09.2024 08:16             
ЦИК назначава РИК – Враца, политиците не се разбраха за ръководните позиции

Представителите на политическите партии във Враца не се разбраха за ръководството на РИК  по време на консултациите при областния управител и заради това комисията ще бъде назначена служебно от ЦИК.

13 членовеще има районната избирателна комисия във Враца  - четирима от ГЕРБ - СДС, по трима от ПП-ДБ и „Възраждане“, по един от ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

От ГЕРБ – СДС предложиха за председател юристът Лора Младенова – Атанасова. За членове -  Силия Иванова, Ирена Николова и Галина Георгиева. ПП-ДБ предложи за председател Светлана Георгиева и двама членове – Марин Връбчев и Красимир Колев. От партия „Възраждане“ поискаха за председател Иво Францов и за членове Петя Кирилова и Георги Петров.

Две алтернативни предложения, по едно от всеки упълномощен представител на ДПС бяха направени за секретарското място. Предложенията са за Елена Кирилова и за Галя Мишева.

От БСП искат  Симеон Кръстев за секретар или заместник-председател, а от партия ИТН - длъжността заместник-председател да бъде заемана от Даря Михайлова.

Представителите на партиите се договориха единствено и само РИК - Враца да има четирима заместник-председатели.

 “Обръщам се към партиите и коалициите с призив за толерантна и уважаваща институционализма и парламентаризма кампания, която да доведе до добри резултати”, акцентира в края на консултациите областният управител Николай Николов. 

Народният представител Красен Кръстев коментира:

„Политическа отговорност и разум, зрялост и поука от изминалите преговори за съставяне на Районна избирателна комисия! Това се надявах да проявят представителите на политическите партии днес при представянето на предложенията за състав на РИК. За съжаление, не постигнахме съгласие и РИК-Враца ще бъде съставена от ЦИК. По време на консултациите, партиите подкрепиха нашето предложение, броят на заместник-председателите да е 4. С нашия коалиционен партньор Ирина Иванова, с която днес внесохме предложението на ГЕРБ-СДС, винаги сме държали на опита и на диалогичността, когато представяме нашите кандидати за председател и членове. Като първа и най-голяма политическа сила, предложихме за председател на РИК - Враца да бъде избрана отново Лора Младенова - Атанасова, юрист с доказан опит като председател на РИК и с високо ниво на познаване на изборното законодателство. Заедно с екипа си - Силия Иванова, също юрист по образование, Ирена Николова и Галина Георгиева, съвместно с колегите си, те показаха, че могат да проведат безупречно изборите в област Враца.  Политическата стабилност в държавата ще бъде възможна, само ако всички имаме една и съща кауза и тя е в интерес на гражданите.  Силно се надявам, че времето до предсрочните парламентарни избори на 27 октомври ще се превърне в реален дебат за идеи и възможни решения, за споделена отговорност, които да ни обединяват, а не да разделят българското общество.“, написа народният представител.

СИТ



Враца се потопи в магията на Гърция!
В началото на новата учебна година сдружение “Благотворни приятели” посети отново своите приятели от двете преходни жилища във Враца с директор Ива Станчева
Николай Нинов: Възможно е всичко да се случи
В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“
Исторически успех за боксов клуб „Златните момчета”
Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца