Събития

Фирма иска да строи понтонна ВЕЦ на Дунав при Видин

  30.08.2024 15:30             
Фирма иска да строи понтонна ВЕЦ на Дунав при Видин

Фирма иска да изгради понтонна водноелектрическа централа на река Дунав при речната гара на Видин, става ясно от инвестиционно предложение. Фирмата е регистрирана във Видин.

Мощността на ВЕЦ-а ще е 20 kWh. Намерението на инвеститорите  е по-късно да изградят няколко такива централи в българския участък на Дунав.

Според внесените в РИОСВ- Монтана документи понтонният ВЕЦ на речната гара няма да засегне фарватера. Ще бъде монтиран на собствено съоръжение в района на изградената пристанищна инфраструктура, без да нарушава крайбрежната ивица на река Дунав.

 

Предложението е високо иновативно, защото използва кинетична и гравитационна енергия на река Дунав за генериране на чисто и възобновяемо електричество. Чрез използване на модерна собствена хидрокинетичва технология, изпълнението на предложението ще допринесе за  намаляване на въглеродните емисии и устойчиво развитие на околната среда. Инвестиционното предложение цели да разработи нов източник за производство екологично чиста възобновяема енергия, който е неизполван до момента, каквито са водите на река Дунав, както и да осигури тяхната екологична устойчивост дългосрочно. Създаването на прототип, ще позволи тестването на нов източник на възобновяема енергия по технология, която е значитетю по-ефективна, сигуряваща непрекъснато снабдяване с чиста енергия. От друга страна той ще демонстрира жизнеспособността на хидрокинетичната технология като надежден възобновяем източник на енергия от река Дунав, от който има значителни ползи поради ниската цена на енергията и минималните неблатоприятни екологични въздействия, казват от фирмата.

Понтонът ще е дълъг 6 метра и широк – четири.

Използването на речните течения за генериране на енергия е полезно от екологична гледна точка защото предотвратява ерозията на българският бряг на  Дунав. Съоръжението е проектирано и монтирано да работи като гарантира опазване на биоразнообразието и предотвратява ерозионните процеси на българското крайбрежие, тъй като ще бъде монтирано в акваторията на изградено и действащо пристанище по поречието на река Дунав. В участъка на съоръжението, реката се движи със скорост 1.95 м/сек., при минимално необходимо за хирокинетичната технология водно течение от 0,56 м/сек.

СИТ

 

 



Враца се потопи в магията на Гърция!
В началото на новата учебна година сдружение “Благотворни приятели” посети отново своите приятели от двете преходни жилища във Враца с директор Ива Станчева
Николай Нинов: Възможно е всичко да се случи
В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“
Исторически успех за боксов клуб „Златните момчета”
Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца