Събития

Представителен ансамбъл за народни песни и танци "Вратица" взе участие в Интеретно фестивал - Суботица

  30.08.2024 14:00             
Представителен ансамбъл за народни песни и танци \


От 21 до 25 август 2024 г. Представителен ансамбъл за народни песни и танци "Вратица" с хореографи Георги Евденов и Поля Петрова взе участие в Интеретно фестивал - Суботица, Република Сърбия. В петте фестивални дни над 200 участника от Колумбия, Еквадор, Боливия, Португалия, Северен Кипър и Суботица, както и танцьорите от ПАНПТ "Вратица" представяха своя фолклор пред невероятната сръбска и унгарска публика.
От 2002 г. Унгарският културен център Népkör в Суботица е основател и организатор на Interetno Festival. Интеретно е място за големи срещи, където най-силното привличане е чувството за общност. Култура, традиция, културни ценности – тези три понятия характеризират едно от най-важните традиционни събития във Войводина. Като фестивал на изкуствата, събитието включва музика, танци и театър, както и занаятчийски традиции.
От 2019 г. фестивалът се организира под професионалната егида на ЮНЕСКО и Международния съвет на фолклорните фестивали и фолклорни организации като официален партньор на ЮНЕСКО. Фестивалът „Интеретно“ е удостоен със статут „Международен фестивал CIOFF“ съгласно правилата на Международния съвет на организациите за фолклорни фестивали и фолклорни изкуства (CIOFF).
 



В началото на новата учебна година сдружение “Благотворни приятели” посети отново своите приятели от двете преходни жилища във Враца с директор Ива Станчева
Николай Нинов: Възможно е всичко да се случи
Враца се потопи в магията на Гърция!
В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“
Исторически успех за боксов клуб „Златните момчета”
Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца