Събития

Днес е денят на Свети Александър, летен Александровден, не отмъщавайте и не се подстригвайте

  30.08.2024 07:00             
Днес е денят на Свети Александър, летен Александровден, не отмъщавайте и не се подстригвайте

На 30 август Православната църква почита Светите Александър, Павел и Йоан, патриарси Цариградски и Пренасяне мощите на Св. Александър Невски. 

История на празника

Св. Александър, Павел и Иоан, патриарси Цариградски са живели в различни времена, но всички те трябвало да се изправят пред действията на еретици, които изопачили ученията на Църквата.

Свети Александър (325-340) е викарий при първия Константинополски патриарх Свети Митрофан (315-325). Преди смъртта си Свети Митрофан завещал Константинополския престол на своя викарий. Патриарх Александър починал на 98 години през 340 г.

На 30 август православната църква отбелязва и пренасянето на мощите на Св. Александър Невски.

Първоначално Александър Невски е погребан в манастира Рождество Христово във Владимир. През 1724 г. по заповед на Петър I мощите на Александър Невски, канонизирани, са тържествено пренесени в Александро-Невския манастир (от 1797 г. - манастир) в Санкт Петербург.

Александър Невски е велик княз на Киев и Владимир, който е канонизиран. Роден през 1221 г., той е вторият син на княза на Переяслав-Залески Ярослав Всеволодович.

Традиции, обичаи, поверия и забрани на празника

На днешния празник трапезата трябва да е пищна. Семейните двойки, мечтаещи за мъжка рожба, трябва да се помолят на Св. Александър Невски.

Добре е да въведем ред  в дома си, да посетим гробовете на своите близки.

Червеният залез вещае топло време. Ако има силен звездопад, предстои гладна година, с епидемии. Ако птиците кръжат в небето и не летят до южните райони - есента ще бъде слънчева и топла. Ако пчелите запечатват кошера, идва  зимата.

Днес не бива  да отмъщавате, да правите лоши неща, защото те ще се върнат обратно към вас. Не трябва да правите огради, да сменяте врати и ключалки.

Не трябва да лъжете, мамите, преувеличавате, да разпространявате слухове и клюки - това води до заболявания, свързани с гърлото. Не трябва да подстригвате косата си, това води до разочарование във всяка област на живота. 

Имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко.

Името Александър означава – мъжествен, защитник на мъжете.

СИТ



В началото на новата учебна година сдружение “Благотворни приятели” посети отново своите приятели от двете преходни жилища във Враца с директор Ива Станчева
Николай Нинов: Възможно е всичко да се случи
Враца се потопи в магията на Гърция!
В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“
Исторически успех за боксов клуб „Златните момчета”
Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца