Събития

241 деца от ромската махала „Кошарник“ в Монтана ще пътуват до градските училища

  29.08.2024 16:30             
241 деца от ромската махала „Кошарник“ в Монтана ще пътуват до градските училища

241 момичета и момчета от първи до 12 клас ще пътуват ежедневно от ромската махала „Кошарник“ до 6 училища в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Това става възможно по проект, спечелен от общинската власт пред образователното министерство. Общата стойност на проекта е 100 708  лева. До началото на учебната година местната власт трябва да наеме фирма, която да вози децата.

В махалата има училище. То е начално, но  децата, които учат в него намаляват. Тази година първолаците в квартала са около 40, като само 17 остават да учат на място, а останалите ще пътуват до градските училища.

По програмата, финансирана от държавата, се осигуряват и учебни пособия за 187 деца. Подборът става по определени утвърдени критерии -  полусираци, деца със специални образователни потребности, деца с ТЕЛК, деца, чиито родители са с намалена трудоспособност над 50 % и деца, които растат в многодетни семейства.

Пътуващите момичета и момчета ще се придружават от медиатори. Медиаторите са връзката на ромските семейства с учителите. Тяхна задача е и да пазят децата от насилие, да не допускат дискиминация и тормоз над хлапетата от махалата.

СИТ



Враца се потопи в магията на Гърция!
В началото на новата учебна година сдружение “Благотворни приятели” посети отново своите приятели от двете преходни жилища във Враца с директор Ива Станчева
Николай Нинов: Възможно е всичко да се случи
В Културен център „Жул Паскин“ бе открита изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“
Исторически успех за боксов клуб „Златните момчета”
Пътешествие в античния свят: Могиланската могила във Враца