Събития

В Брусарци поливат градини от хидрантите на пожарната, стотици са без вода

  26.08.2024 13:30             
 В Брусарци поливат градини  от хидрантите на пожарната, стотици са без вода

Стотици домакинства в община Брусарци живеят без вода. За да спасят зеленчуковите си градини хората му намерили цаката – поливат от хидрантните кранове на пожарната, научи „Конкурент“. ВиК – Монтана запечатва с фолио крановете, но местните режат с макетните ножчета и поливат.

Проблемът с водата в община Брусарци – основно в областния център и селата Крива бара и Буковец започва през 2015 година, когато с парите от Европа по програмата за развитие на селските райони в общината е изпълнен воден цикъл. Новият водопровод и до днес не е приет от ВиК – Монтана, тъй като не е изпълнен според разпоредбите. Вместо да се подобри водоснабдяването авариите стават все повече и все по-тежки и трудни за отстраняване.

Според експертите на ВиК -  Монтана, новоизграденият водопровод не отговаря на техническите изисквания -  вместо тръби с дебелина на стените от 8 мм, са положени тръби с дебелина 4 мм, което е и причината за честите аварии и големи загуби, равни на приблизително 80% от общото подадено количество вода към потребителите.
 Справка показва, че само за първите 8 месеца на миналата година, на територията на град Брусарци е имало 260 аварии, от които 12 на довеждащ водопровод, 124 по уличната водопроводна мрежа в града и 124 по сградните водопроводни отклонения.

През 2018 година, три години след приключването наводния цикъл в Брусарци, за проблема е сезирана прокуратурата.

Сега заради липсата на вода и вечните аварии хората от Брусарци, Буковец и Крива бара се заканват да спрат движението по северния път Видин – Монтана до решаването на проблема и посочването но виновните.

В четвъртък областният управител Калин Хайтов свиква обща среща с общинската власт в Брусарци, гражданите и ВиК.

СИТ



Гол мъж тичал из центъра на Монтана, арестуван е
Танчо Калпаков след загубата от Спартак: Допуснахме елементарни голове
Монтана падна с 1:2 за Спартак (Плевен) в оспорван сблъсък
Ремонтират общежитието на гимназията в Ковачица
РИОСВ– Враца отбеляза Европейската седмица на мобилността
Започва есенното почистване на Берковица