Събития

Патриарх Даниил е създателят на първото частно начално богословско училище

  04.07.2024 16:00             
Патриарх Даниил е създателят на първото частно начално богословско училище

Патриарх Даниил е създателят на първото частно начално богословско училище. То е във Видин и е регистрирано  чрез фондация „Митрополит Неофит“. През предстоящата учебна година  училището  ще приеме своите първи възпитаници в първи клас и начална подготвителна група.
За своите малко над шест години управление на Видинска епархия новоизбраният български патриарх Даниил се показа като истински монах, който наложи много промени в църквата, казват свещениците от епархията.  Води аскетичен живот, без показност и показва висока духовност. Напълно  отдаден на църквата, той въведе промени във всички храмове и манастири с  по строги правила.
Активно работи  с младите хора и децата, възстанови неделното училище към Видинската митрополия, летните православни лагери, театралната школа за деца.
Патриарх Даниил обича природата, но споделя, че  „истинската почивка за мен настъпва, когато даден проблем е разрешен. И тогава човек може да отмори и в стаята, и сред природата, и да се разходи, защото има душевен мир. Вярвам, че ние не решаваме сами тези проблеми. Бог ни вижда и помага.
Затова и се уповавам на Божията крепка помощ, помнейки думите на нашия Господ Иисус Христос: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света”, както и: „Не вие избрахте Мене, а аз вас избрах”. Приемам този жребий като от крепката Божия десница и като проява на Божията воля. Това, което трябва да направим, е да имаме единомислието и единодействието.
Когато сме заедно - народът още го е казал ,,Съединението прави силата“. Когато сме заедно, Бог помага. Затова, с Божията помощ напред!“, казва дядо Даниил.
 
Светското му име е Атанас Трендафилов Николов, роден на 2 март 1972 г. в Смолян.
През 1996 г. записва и учи английска филология в Софийския университет, прекъсва и пренасочва образованието си в Богословския факултет.
През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. великомъченик Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. През 2002 година  завършва богословие.
През  2008 година е хиротонисан за епископ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Две години по-късно  по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия – Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 година, когато канонично е избран за Видински митрополит.
 
Името Даниил
Името Даниел е с библейски произход. Носи го единствен пророкът Даниил. Оригиналното еврейско име Даниел е от две основни части: "дан" и "ейл" или "елел" (Бог). Най-често името се превежда като "съдия", "справедлив човек", "Божия съд", "Бог е мой съдия"...
Собственикът на името Даниел е достоен човек с прекрасна интуиция, винаги склонен да общува. Той никога не проявява силни емоции, държи се достатъчно спокойно. Не е склонен да бърза в делата. Всичко прави спокойно и разумно. Дори при трудни житейски обстоятелства, той поддържа позитивно отношение. Даниел е мил, умен и трудолюбив. На пръв поглед може да изглежда незабележим в екипа, но положителните му черти и мощният заряд на енергия бързо го различават от останалите.
Даниел не търпи лъжите. Виждайки, че се опитват да го заблудят, може да избухне, но бързо прощава. Собственикът на това име живее в собствения си свят. Той е уважаван в обществото. Има изключителна интуиция, на която винаги може да разчита, но му липсва любопитството. Той е отличен анализатор с добро въображение.

СИТ



Кметът на Община Видин награди победителите от футболен турнир с благотворителна кауза
Общинският съвет в Лом с извънредно заседание
Учени откриха връзка между пластмасовите бутилки и диабета
Проведе се първият „Книжен пикник“ за #КнижноЛято2024 във Враца СНИМКИ
Берковските състезатели отново на върха СНИМКИ
Арестуваха двама, нападнали и пребили полицаи