Събития

"Походът на книгите" събра поколения в Берковица

  23.04.2024 16:00             
\

За децата от 2. клас на Трето ОУ „Иван Вазов“ - Берковица, срещата с чудния свят на книгите бе много интересна. Заедно с учителите-пенсионери от клуб „Народен будител“, малките „защотковци“ на Филонка Горанова и Ирина Игова се срещнаха със сладкодумните разказвачи на детски вълшебства, които ги разходиха в света на своите истории. Второкласниците с нескрита гордост демонстрираха отлична четивна техника и споделиха разнообразните си читателски интереси, за което специално бяха поздравени от Цветана Сотирова. Детското любопитство бе задоволено и от страниците на интересната енциклопедия „Наука“, която учениците получиха като специален подарък от кмета на Община Берковица Радослав Найденов, заедно с кутия с лакомства.

Как можеш да накараш кола да се смее или панда да танцува? Отговорите на тези въпроси децата намериха в страниците на енциклопедията заедно с Теодора Иванова гл. експерт „Образование“, която бе гост на събитието. Тя подчерта, че за детското развитие са важни не само художествените, но и нехудожествените текстове, в които са скрити достиженията на човечеството и науката и които разширяват кръгозора, обогатяват речника и подготвят за живота и бъдещата професия. Г-жа Иванова постави и предизвикателство пред децата – да назоват 10 причини защо трябва да четем.
„Защото е забавно“, „Защото книгите са прозорец към света?, „Защото така научаваме нови неща“ и …. са част от отговорите на децата.
Срещата на любопитковците с поколението на учителите-пенсионери се превърна в празник на едно голямо богатство – на книги с незабравими герои, книги, с които са расли поколения хора. Учениците имаха възможност да разговарят за доброто, надеждата, търпението, отношението към другите, състраданието и любовта. На изпроводяк учениците изпяха песните „Ой, Лазаре, Лазаре“ и „Дена“, с които поздравиха учителите-пенсионери с предстоящите светли празници.
 



Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа
Кръстът, потопен в язовир край кюстендилското с. Горна Гращица, засия преди Великден