България

През май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци

  23.04.2024 08:40             
През май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци

През май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на контейнери за зелени и биоразградими отпадъци (кафяви контейнери) в гр. Пирдоп и с. Душанци. Това информираха от общинската администрация на сайта си. 

За удобство на гражданите на контейнерите ще бъдат поставени информационни стикери, на които е посочено какъв тип отпадъци могат да бъдат изхвърляни.
 
В кафявите контейнери могат да бъдат поставяни всички видове градински (зелени) отпадъци – окосена трева, листа, шума, цветя, дребни храсти (без клони), плевели и дървени стърготини. В тях могат да бъдат изхвърляни и някои хранителни отпадъци, например обелки от плодове и зеленчуци, обясниха от общината. 
 
От администрацията отбелязаха, че в съдовете за растителни отпадъци категорично не трябва да се изхвърлят полиетиленови торби и чували, пелени, санитарни продукти, торбички за прахосмукачки, угарки от цигари и пепел, сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кожа, кости, битова смет, косми, вълна, пера, оборски тор, както и рециклируеми отпадъци от хартия и картон, пластмаса, метали и стъкло.
 
Окастрените клони и стеблата на лозите не трябва да се изхвърлят в кафявите контейнери и следва да се депонират на временното строително депо, където има специално обособена за целта зона, посочват от Община Пирдоп. За депонирането на зелени отпадъци не се дължи такса.



ГЕРБ-СДС обявиха водачите си в страната. Красен Кръстев води във Враца, Росица Кирова във Видин, а в Монтана Румен Христов
Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа