Бизнес България

Валентин Николов: има средства за 7 и 8 блок

  20.04.2024 18:35             
Валентин Николов: има средства за 7 и 8 блок

Има достатъчно средства за предстоящите дейности по строителството на 7 и 8 блок на площадката на АЕЦ, както и за обезпечаване на инвестиционната програма на дружеството", каза Валентин Николов – изпълнителен директор на атомната електроцентрала днес. 

Работата по изграждането на двете ядрени мощности върви според графика, поставен от Народното събрание, потвърдиха и депутатите Дилян Добрев и Станислав Анастасов. Припомняме, че съгласно решение на Народното събрание от декември миналата година се изготви предварителен график от високо ниво за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Съгласно ускорения план до 30 април би трябвало да завърши процеса по избор на строителна компания. 

Според Делян Добрев, който е председател на енергийната комисия в парламента, вчера е получен доклад от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, с който уведомяват народните представители, че всичко, което е поставено като условие, е било прието и може да се продължи напред. Става дума за това дали „Хюндай“ отговарят на изискванията на Народното събрание за фиксирана цена, срок на изграждане. Едно от условията също е и, че повече от 30 % от подизпълнителите трябва да са български компании. В тази връзка преди дни „Уестингхаус“ подписа споразумения със 17 български компании, с които да си сътрудничи в процеса при изграждане на нови ядрени мощности в България и региона. 
Междувременно от Министерството на енергетиката съобщиха, че служебният министър е имал среща с регионалния директор на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за Европа и Северна Африка г-н Хюнг-Хван Парк. От "Хюндай" са представили опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности.

Днес, 20 април в АЕЦ Козлодуй бе получено свежото ядрено гориво произведено от Уестингхаус. Подробности тук

Станислав Атанасов - народен представител от V многомандатен видински район


Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа
Кръстът, потопен в язовир край кюстендилското с. Горна Гращица, засия преди Великден