Събития

Математикът и художник Елена Манчева подреди деветата си изложба в Белоградчик

  17.04.2024 10:00             
Математикът и художник Елена Манчева подреди деветата си изложба в Белоградчик

Изложбата „Пространства“ на Елена Манчева е подредена в зала 2 на Художествена галерия „Вълчо Вълчев” в Белоградчик. Това е деветата й самостоятелна изложба. Тя е математик по образование.  Родена е във Видин. Рисуването е нейна територия от ученически години. Във Видин посещава студио по изобразително изкуство и взема уроци по рисуване в София. Завършва педагогическия институт в Силистра със специалности математика и рисуване. Започва работа като учител по рисуване и успоредно с това продължава образованието си в СУ „Св. Климент Охридски”, катедра математика и информатика.
Със семейството си живее в Лом, където дълги години преподава математика в I ОУ „Никола Първанов” и успоредно с това рисува. Първата й самостоятелна изложба - „Акварел”, е открита на 21 ноември 2022 г., в Народно читалище „Постоянство1856”, гр. Лом.

На откриването на деветата самостоятелна изложба на художника – математик в Белоградчик бяха кметът Боян Минков, заместникът му Ангел Боянов и председателят на общинския съвет –Ангел Георгиев..

 „Радвам се, че съм част от културния живот на града и искрено благодаря на ръководството, на Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ и на Исторически музей – Белоградчик. Като математик мога да кажа, че изкуството и математиката са две свързани неща. Най-точно казано самият Дюрер е заявил, че геометрията е правилната основа на всяка картина. Творецът събира в дясната си ръка реалното, а в лявата – въображението, и подобно на омесването на хляба, ние отчупваме дух и материя, които са необходими за живота.“, каза художничката.

Темите в картините й са  природата, фолклора, възрожденските къщи, тихите селца и малките градчета.



Росица Кирова: Последователна съм и често досадна в усилията си
Вижте как ще работи библиотеката във Враца през май месец
Обява! Фирма „ЕТ Генади Каменов“ продава дърва за огрев и извършва рязане на опасни дървета.
Хороскоп за днес, 30 април
Изложба живопис по повод 90 години от рождението на художника Любомир Минковски е подредена в РИМ - Враца СНИМКИ
„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца