Избори Интервю

Росица Кирова: Последователна съм и често досадна в усилията си

  30.04.2024 07:00             
Росица Кирова:  Последователна съм и често досадна в усилията си

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Росица Кирова - народен представител от V Многомандатен избирателен район, Видин от Коалиция ГЕРБ-СДС. Зам.-председател на Народното събрание. Член на комисията по енергетика и комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

Тази оценка е малко подранила. Аз зная колко усилия и време бяха вложени в добри законопроекти и колко много  различия ни спъваха в това събрание. Успяхме в много законодателни инициативи и решения да се обединим и да направим нещо добро за хората. И още толкова не успяхме да свършим. И все пак оценката за работата на Народното събрание и представителите в него, най-обективно ще я дадат българските граждани, след време. Не сега. Рано е.

Вашата самооценка за престоя си в парламента?

Аз съм последователна и често досадна в усилията си. Видях 400 милиона в бюджета за инфраструктурен обект в Северозапада. Браво! Значи може. Следват усилия за качествено строителство и фокус към региона. Още усилия. Но мисля, че вече никой не се съмнява дали ще има път до Видин или тунел под Петрохан. Аз това правя основно, освен да задавам въпроси, да работя в две парламентарни комисии, да водя заседания ...

Можех ли повече? Не вярвам. Все пак денонощието има само 24 часа.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Преди близо 7 години приех каузата на видинчани и жителите на Северозападна България за своя – изграждането на магистралния път Видин-Ботевград и трасето с тунел под Петрохан. Дълъг път беше извървян. Не беше никак лесно, но аз продължавам ежедневно да полагам усилия за ускоряване строителството на този път, както и за реализирането на проекта за Петрохан.

По моя инициатива, преди три години беше възродена идеята за разработването на минералните извори в община Видин. Предприех реални стъпки към осъществяване на начинанието и в резултат има изготвени и одобрени проекти за три сондажа, а община Видин вече  е член на Камарата на минералните води.

Учредих годишни стипендии за талантливи ученици от областта. Само след месец, за трета поредна година, в Деня на светите братя Кирил и Методий, отново ще връча стипендиите „Изследователи на знанието“ на трима видински ученици, които са сред най-добре представилите в три области на познанието. 

Друга моя реализирана инициатива е подпомагане на обучението в специалност „Здравни грижи” в Русенския университет и договор с местната болница като за подкрепа осигурявам месечни стипендии за целия срок на обучение на двама от приетите видински студенти.

Подпомагам много младежки инициативи, но най-усърдно работя за привличане на инвеститори в област Видин и за изграждане на мрежа от почтени, знаещи и обичащи нашия регион хора. За мен силата на общността и гражданите могат да бъдат основен двигател и там съм насочила поглед от години.

Властта се завърна в сградата на Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Властта се дава от нас, гражданите на онези, които избираме. Не зная дали се е завръщала някъде. Същото се отнася и за доверието. Процесът не е еднократен. Ако уважаваме себе си, ще уважаваме и околните, и институциите в държавата. В противен случай всичко е само фонов шум. Точно, както и доверието в парламентаризма, което често се оказва в някой ъгъл. Или между банките в пленарна зала. Смутено и уплашено.

Доверието е процес. И функция на собственото ни осъзнато поведение.

И нека ви отговоря така: Вие в какво вярвате? В монархията или в парламентарната република? Защото доверието трудно може да измерим с една анкета по улиците. То се определя от избора, който правим ежедневно. Ние с вас. И всеки един от нас поотделно.



Задържаха 24-годишен хлапак, надрусан с „метамфетамин“
Децата на Враца празнуват СНИМКИ
Как да избегнем прилошаването в колата на дълъг път?
Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда СНИМКИ
Жена е обгазена и изгоряла, вследствие на пожар в дома и
Наградиха победителите в конкурса за рисунка „Да спасим пчелите” във Враца СНИМКИ