Свят

Стотици къщи и жилищни парцели бяха наводнени в руската Курганска област

  17.04.2024 07:10             
Стотици къщи и жилищни парцели бяха наводнени в руската Курганска област

Нивото на водата в притоците на река Урал и югозападните част на Сибирския регион в Русия продължава да се покачва бързо, като наводнява стотици къщи, прекъсва електрозахранването и налага спешна евакуация на жителите, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на властите.

Повече от 300 къщи и близо 700 жилищни парцела са наводнени в руската Курганска област, през която преминава река Тобол, съобщи руското министерство на извънредните ситуации. "Нивото на водата в река Тобол бързо се покачва", съобщи ведомството в "Телеграм".

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването, което е засегнало около 1500 жители, съобщиха късно вчера местните власти.

Вадим Шумков, губернатор на Курганска област, е заяви, че очаква "много трудна" ситуация, като водите на река Тобол може да се покачат до 11 метра или почти два пъти над нивото на преливане на някои места.

Рано тази сутрин жителите на Ишим, град с население 65 000 души в Тюменска област в Югозападен Сибир, граничещ с Казахстан, бяха помолени спешно да се евакуират поради критично покачване на нивото на водата в преминаващата през града река Ишим.

Южната част на региона на Урал, Югозападен Сибир и северната част на Казахстан се борят с едни от най-тежките наводнения, след като големите снеговалежи бързо се стопиха на фона на проливните дъждове, които допълнително наводниха вече мокра. 

До късно вчера водите от топенето на снеговете, които изпълниха притоците на седмата по дължина река в света, принудиха над 125 000 души да напуснат домовете си, отбелязва Ройтерс.

/bta.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела