Свят

АРМЕНПРЕС: Шведски депутат изрази надежда, че в бъдеще Европа ще разглежда Армения като част от европейското културно семейство

  16.04.2024 16:45             
АРМЕНПРЕС: Шведски депутат изрази надежда, че в бъдеще Европа ще разглежда Армения като част от европейското културно семейство

Шведският депутат Ерик Хелсборн изрази надежда, че в бъдеще Европа ще разглежда Армения като част от европейското културно семейство и западната демократична цивилизация. В този контекст той подчерта значението на срещата на високо равнище между Армения, ЕС и САЩ, която се състоя началото на този месец в Брюксел, предаде арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС. 

Хелсборн засегна гореспоменатите теми в интервю за арменската медия, говорейки за укрепването на връзките между Армения и Европейския съюз, както и за ролята на ЕС за сигурността и просперитета на Южен Кавказ. Шведският депутат подчерта значението на задълбочаването на отношенията между Армения и Европейския съюз.

Хелсборн подчерта по повод продължаващите агресивни изявления на Азербайджан срещу Армения, окупацията на арменски територии и потенциалното налагане от ЕС на санкции срещу Азербайджан в резултат на тези действия, че в ЕС има хора, които не желаят да се противопоставят на режима на азербайджанския президент по икономически причини. Аз не съм сред тях, каза Хелсборн.

Шведският депутат заяви, че през февруари в писмо, адресирано до външния министър на страната си Тобиас Билстрьом, е предложил да се обсъди въпросът за налагане на санкции на Азербайджан в случай на продължаване на азербайджанската агресия срещу Армения.

Във връзка с дейността на мисията на ЕС за наблюдение в Армения Хелсборн изрази удовлетворение от работата на мисията и добави, че тя трябва да продължи да работи по същия начин. 

"Мисията на ЕС в Армения трябва да продължи добрата работа, която върши. Положителното е, че мисията сега се разраства. Западните медии, групите за защита на правата на човека и политици като мен трябва да продължат да обръщат внимание на всички прояви на агресия и да се уверят, че светът е наясно със случващото се. Може би най-важното от всичко е да се установят по-тясно икономическо сътрудничество и културни връзки между демократичния Запад и Армения. Смятам, че това е най-важният аспект в по-дългосрочна перспектива. Надявам се, че в бъдеще и Европа, и самата Армения, ще гледат на страната като на част от европейското културно семейство и демократичната западна цивилизация. Всеки потенциален агресор ще се колебае повече да нападне страна, която колективният Запад разглежда като "една от нас" ", каза шведският депутат.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела