Събития

Анализ на сметките за отопления и битово горещо водоснабдяване през март при месечно и прогнозно разпределение на топлинната енергия

  16.04.2024 14:01             
Анализ на сметките за отопления и битово горещо водоснабдяване през март при месечно и прогнозно разпределение на топлинната енергия

Анализа на сметките за месец март изготвен от дружеството и публикуван на интернет страницата на дружеството и в местните медии, показва няколко тенденции за които сме длъжни за сетен път да обърнем внимание на нашите клиенти. От енергията за разпределение доставена до всяка абонатна станция в размер на 9442,311 МВтч, една част е в етажни собствености на реален месечен отчет и месечно разпределение /3815,792 МВтч/, а друга в такива на годишен отчет  с прогнозни начисления и последващи изравнителни сметки /5626,519 МВтч/. При реалното отчитане на топлинната енергия клиента заплаща едно към едно доставената енергия с реално разпределената такава. Или за преходния месец март такъв клиент ще заплати средно с 3 % по-висока сметка спрямо февруарската, но с изричното условие, че заплаща реалната си консумация без да очаква изравнителни сметки в разгара на активния летен сезон. Минималното увеличение се дължи на по-ниската средна температура за март, която е с 0,32 градуса по-ниска спрямо предходния месец. Възползвайки се от отстъпката от 3% всеки клиент при заплащане на сметката си в срок и сравнявайки с настоящите цени на електрическа енергия излиза, че използването на топлинна енергия за отопление и битово горещо водоснабдяване излиза средно с около 15 % по-евтино спрямо електрическата такава.

За пореден път обръщаме внимание на наболелия въпрос за сметките при прогнозните начисления, където мартенските изчисления показват, че от доставената енергия и разпределената има разлика от 583,212 МВтч фактурирана в повече енергия, която енергия се приспада от неразпределената от предходни месеци за текущия период. Сумарно за сезона с натрупване до този момент за клиентите на прогнозни начисления има разлика от 1119,257 МВтч енергия за дофактуриране в изравнителните сметки. Тази сумарна енергия не е окончателна, като до края на сезона тя има вариант или да се увеличава или да намалява. И тук идва разликата с реалното месечно разпределение, като в преходния  месец март клиентите на прогноза ще имат фактури, които са завишени спрямо тяхната консумация,   начислени съгласно разпоредбите на Наредба за топлоснабдяването. При прогнозните начисления фактурите начислени от топлофикационните дружества по действащото законодателство в областта на централизираното топлоснабдяване се изчислява като в зимните месеци, сметките се занижават за сметка на предходните, в които обратно сметките се завишават. Всичко това води до объркване в клиентите през различните месеци, които недоволстват от неясните прогнозни начисления на база предходен отоплителен период и от начина на формиране на месечното им задължение. Затова от дружеството апелираме клиентите независимо от топлинния счетоводител по-скоро да подменят своите остарели уреди за дялово разпределение, в т.ч. и водомери за топла вода с дистанционни такива и да преминат на реално месечно разпределение на топлинната енергия. Защото казано на разбираем език „клиентите трудно приемат обяснението, че през месец март ще трябва да заплатят по-високи сметки спрямо февруарските , тъй като плащат  количествено повече от реално консумираното през месеца”.

В тези трудни времена дружеството успява да произвежда, доставя и разпределя до нашите съграждани една качествена, надеждна, модерна и екологична услуга на достъпна цена с гаранция за коректност и професионализъм при разрешаване на всички проблеми.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела