Събития

Монтана очаква Великден, шарени яйца украсиха площада

  16.04.2024 13:38             
Монтана очаква Великден, шарени яйца украсиха площада

Огромни шарени яйца украсиха централния площад в Монтана в навечерието на Великден. Те са изработени миналата година от възпитатели,  родители и деца от детските градини в града.

Великденските яйца са край фонтана, а отпред е цветната арка с пейка, любимо място за снимки.

Градът посреща Великден с богата програма.

На 25 април отваря врати Великденска работилница за писани яйца. На 29 април Регионален исторически музей - Монтана представя техники за боядисване на великденски яйца. На следващия ден в експозиционната зала на започва  „Козунакът - символика на обредния хляб и начин на неговото приготвяне“. В изложба ще бъдат подредени козунаци,направени от гимназистите в паралелката по готварство на училище „Н. Й. Вапцаров“.

На 29 април е  Великденски фермерски пазар на площад „Жеравица“. Народно читалище „Разум 1883“ посреща на сцената си  Китаро-мандолинен оркестър „Монтана“ с концерт, посветен на Възкресение Христово.

Във Великденската програма активно се включват и читалищата селата.  Малки моми ще лазаруват  на 27 април в  Благово, Липен, Смоляновци, Сумер и Горно Церовене. На следващия ден с обреда кумичене ще бъде отпразнувана Цветница в селата Благово, Горно Церовене, Крапчене и Липен, както и в квартал „Мала Кутловица“ – Монтана. Самодейците от Смоляновци ще изненадат с програма обитателите на Дома за стари хора в  Горна Вереница на 2 май. Читалище „Кутловица 2011“  организира работилница за боядисване на яйца. Те ще се раздават пред църквата „Св. Великомъченик Димитрий Солунски“ в квартала на Великден.

 

 

 



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела